Sunt neintelegeri mari la nivelul Uniunii Europene: pe de o parte sunt tarile care vor prelungirea restrictiilor la importurile de cereale din Ucraina, intre ele si Romania, si restul statelor membre plus Comisia Europeana, pe de alta parte.
Reuniunea ministrilor agriculturii din tarile Uniunii nu a adus niciun rezultat. Dimpotriva, a scos la iveala divergentele. Cinci tari – Romania, Polonia, Ungaria, Slovacia si Bulgaria – vor prelungirea restrictiilor la importurile de cereale si produse alimentare din Ucraina. Aceste restrictii vor expira pe 15 septembrie. Cele 5 tari au fost scena unor ample demonstratii organizate de fermieri. Inundarea pietei cu cereale ieftine din Ucraina, si umplerea silozurilor, i-a adus pe fermierii din cele cinci tari in pragul falimentului. In urma presiunilor, cele 5 tari au introdus restrictii, iar Comisia Europeana a fost de acord, cu conditia ca acestea sa fie temporare, doar pana pe 15 septembrie. Transporturile de cereale si produse alimentare este permis, in tranzit, prin aceste tari, dar sunt transporturi sigilate urmarite prin GPS pana la granita. Doar ca cele cinci tari vor prelungirea acestora. Germania si Franta, dar si alte tari, nu sunt de acord cu prelungirea restrictiilor. Berlinul si Parisul fac apel la eliminarea restrictiilor in semn de solidaritate cu Ucraina. Si aduc argumentul ca cele cinci tari sunt despagubite pentru pierderile suferite.
Guvernul polonez a anuntat deja ca, indiferent de ce decizie se va lua la Bruxelles, va prelungi restrictiile. Anuntul a fost primit cu critici severe de unele tari membre, care afirma ca decizia Poloniei e luata in scopuri electorale, intrucat se apropie alegerile.
Presiunile din partea sectorului agricol sunt foarte mari in toate cele 5 tari, asa ca e greu de crezut ca guvernele vor accepta sa lase la liber grane din Ucraina, dupa experienta de pana acum. Cerealele din Ucraina au ocupat silozurilor, au dus la prabusirea preturilor si fermierii au ramas cu marfa lor nevanduta.
MM