Potrivit unui raport al bancii americane Goldman Sachs, India a depasit Statele Unite pe locul al doilea si ar putea depasi PIB-ul Chinei pana in 2075, in cazul in care cresterea sa continua pe cursul actual. Confruntata cu o populatie in crestere exploziva, provocarea tarii va fi, fara indoiala, ocuparea fortei de munca.

Tineretul este cea mai mare forta a sa. India este pe cale sa devina a doua cea mai mare economie a lumii, dupa China si inaintea Statelor Unite, in urmatorii 50 de ani, potrivit unui raport al Goldman Sachs, transmis de BFM Business. Putere emergenta, India se afla in prezent pe locul cinci in lume in ceea ce priveste PIB-ul, gratie datelor demografice si a know-how-ului sau digital. De la sfarsitul lunii aprilie, India este cea mai populata tara din lume.

Pana in 2075, India ar trebui sa se poata lauda cu un PIB de 52.500 de miliarde de dolari daca va continua pe calea actuala, fata de 57.000 de miliarde de dolari pentru China, adica aproape triplu fata de cifrele actuale. Am putea chiar sa devenim a doua economie a lumii inainte de 2075″, s-a aventurat Jawed Ashraf, ambasadorul Indiei in Franta, marti, 11 iulie, cand presa a discutat cu el cu ocazia iminentei aparitii a premierului indian Narendra Modi la parada din 14 iulie din Franta. India se pregateste sa plaseze o comanda uriasa de Rafales la compania franceza Dassault. Aceasta este o oportunitate pentru Franta de a prezenta capacitatile avioanelor sale in timpul ceremoniei nationale, iar pentru India de a opera un transfer de tehnologie interesant.

Citeste si:  Cazul "Scoala Centrala", mostra de incompetenta generalizata

Echilibru pentru o crestere durabila

Pe langa forta demografica a tarii, cu abundenta de “talente” si “resurse”, dupa cum a subliniat ieri ambasadorul indian, “cea mai mare revolutie digitala din lume are loc in India”. Impulsionata de tineretul sau, tara va face totul “pentru a asigura o crestere durabila”. Ocuparea fortei de munca este, prin urmare, cheia de bolta a subcontinentului. Dupa cum subliniaza raportul bancii americane, guvernul indian va trebui sa gaseasca un echilibru intre beneficiile unei populatii tinere si in crestere si pericolul de a nu avea suficient de mult loc de munca pentru toata lumea. Mai ales ca “rata de ocupare a fortei de munca a scazut in tara in ultimii 15 ani”, subliniaza Goldman Sachs in raportul sau.

Sursa: https://www.capital.fr/economie-politique/ce-pays-pourrait-devenir-la-deuxieme-economie-mondiale-dici-50-ans-1474072