Una dintre metodele bancilor de a fenta Banca Nationala ar fi sa isi puna banii sub jurisdictia altor banci nationale.

Bancile comerciale vor fi obligate sa adopte masuri pentru a reduce efectele restrictionarii creditului in valuta de catre banca centrala, una dintre posibilitati fiind transferarea portofoliului de credite in strainatate, a declarat miercuri presedintele Institutului Bancar Roman, Petru Rares. „Bancile comerciale vor fi obligate sa reduca sau sa opreasca creditarea in valuta. In afara de CEC si BCR, pentru care creditul in valuta reprezinta o pondere redusa in portofoliu, celelalte banci trebuie sa adopte anumite masuri pentru a contracara efectele restrictionarii creditarii in valuta“, a spus Rares.

BNR a publicat recent noi norme de creditare, care vor intra in vigoare la 26 septembrie. Reglementarile prevad ca bancile vor acorda imprumuturi in valuta in limita a cel mult 300% din fondurile proprii sau capitalul initial detinute de fiecare institutie de credit. Procentul trebuie respectat atit la nivel individual, cit si la nivel consolidat, corespunzator activitatii desfasurate pe teritoriul Romaniei.

Citeste si:  Primii din Europa la viteza cardului

Rares a aratat ca subsidiarele locale ale bancilor straine ar putea sa isi transfere portofoliul de credite catre institutiile mama din strainatate, astfel ca vor iesi de sub incidenta normelor BNR. De asemenea, bancile subsidiare ar putea acorda credite in alte tari in care isi desfasoara activitatea grupul din care fac parte, in conditiile in care normele de creditare sint mai flexibile. „Subsidiara de aici va analiza dosarul si il va transmite spre finantare in alta tara, in care banca este prezenta. Aceasta masura va creste insa costul creditului si va reduce marjele de profit ale bancilor“, a explicat bancherul.

In plus, acesta a aratat ca unele banci ar putea obtine finantari mai mari de la actionari, pentru a-si majora capitalul social, ceea ce va avea ca efect intarirea sistemului bancar, iar altele vor incerca sa convinga o parte dintre parteneri sa isi transforme contractele de credit in lei. In opinia sa, limitarea creditelor in valuta acordate de banci va determina in perioada urmatoare o crestere a dobinzilor la depozitele in lei, deoarece bancile vor fi interesate sa atraga resurse pentru a putea acorda credite in lei.

Citeste si:  Nemuritorul a jucat si n-a platit muzica