Pentru a fi competitive în Uniunea Europeana, fermele din Romania trebuie sa se asocieze si sa se mareasca, deoarece la nivelul la care sunt acum, acestea nu pot fi competitive, sustine irlandezul Brian Milton, specialist în probleme de consultanta în dezvoltarea rurala, informeaza Rompres, citata de ziarul financiar electronic www.SMARTfinancial.ro.

Agentia Statelor Unite pentru Dezvoltare Internationala (USAID) si Departamentul de Agricultura al SUA au organizat la Bucuresti un seminar cu tema “Finantarea UE si oportunitatile de afaceri pentru mediul rural romanesc – abordari practice”. Brian Milton a spus ca pietele terenurilor si a fortei de munca trebuie sa functioneze la capacitate maxima si sa forteze restructurarea agriculturii.

“Populatia care lucreaza în ferme este îmbatrânita (doua treimi peste 50 ani si o treime peste 65 ani), iar unul din 1.000 locuitori din populatia rurala este licentiat de o institutie de învatamânt superior”, a adaugat specialistul. Acesta a vorbit despre ceea ce prevede politica UE de dezvoltare rurala, si anume mentinerea populatiei în zonele rurale, dezvoltarea de activitati în afara agriculturii, capacitarea locuitorilor de a-si întretine familiile si de a dezvolta micro-afaceri si implicarea liderilor comunitatii în programe sectoriale.

“Romania are capacitatea de a înlocui o mare parte din produsele pe care actualmente le importa, cu produse din productia proprie”, sustine Milton. Crearea de locuri de munca prin intermediul dezvoltarii firmelor, serviciilor si industriei, este vitala pentru a asigura slujbe pentru micii fermieri si alti locuitori ai zonelor rurale.

In regiunile Banat, Oltenia, Transilvania si Moldova – care au fost acoperite de Proiectul de Dezvoltare a Finantarii Rurale – vor fi extinse retelele locale de lucru pentru a include si specialistii implicati în celelalte proiecte de finantare ale Guvernului SUA, cum ar fi biotehnologii sau siguranta alimentelor. Retelele locale RFLD includ consultanti privati, consultanti publici si beneficiari.

PDLR organizeaza activitati de instruire si asistenta tehnica pentru membrii retelelor regionale cu scopul cresterii capacitatii acestora de a atrage viitoarele finantari oferite de UE, mai ales cele destinate dezvoltarii rurale. Se va pune accentul pe cele care impun un solid parteneriat public-privat.