In prima zi de aplicare a normelor bancii centrale, care limiteaza imprumuturile in valuta, bancile au inceput sa anunte reducerea dobanzilor atat pentru credite cat si pentru depozite. Asociatia Romana a Bancilor (ARB) a anuntat totodata ca are obiectii si nelamuriri cu privire la masurile de temperare a creditarii initiate de banca centrala. Bancherii sustin ca masurile recente luate de banca centrala par sa creasca doar costurile creditarii, fara a-si atinge scopul de a o limita. Banca centrala a decis limitarea capitalului bancilor atras din diverse surse pentru a credita in valuta populatia sau companiile, dar bancherii spun ca masura nu va fi impusa decat pe termen scurt. Acest capital ajunge in prezent, in medie, la pana la de cinci ori fondurile proprii ale bancilor, in vreme ce pentru creditele in lei nivelul atinge triplul fondurilor proprii. „Credem ca acest plafon de 300% va fi mentinut aproximativ un an“, ne-a declarat Dan Pascariu, vicepresedinte al ARB.

HVB a fost prima banca comerciala care a anuntat, inca de duminica, alinierea dobanzii la creditele in lei la un nivel apropiat cu dobanda la creditele in euro. Astfel, atat creditul HVB imobiliar cat si cel pentru nevoi personale cu valoare mare are o dobanda anuala de 9,5 – 9,57% atat pentru imprumuturile in euro, cat si pentru cele in lei. Creditul auto a coborat si el dobanda in lei pana nivelul de 9,57%, in vreme ce la euro a ramas la 8,5%.

Citeste si:  Dosarele fostei Securitati fac plaja la categoria 5 stele

„Scaderea dobanzilor practicate de BNR a dus si la scaderea dobanzilor HVB Bank. Estimam ca in perioada urmatoare dobanzile la euro – atat cele dedicate depozitelor, cat si creditelor – vor ramane neschimbate“, ne-a declarat Bogdan Mihoc, directorul Trezoreriei HVB. Mihoc considera ca noile dobanzi afisate pentru lei nu se vor schimba, cel putin pe termen scurt, – pana cand clientela va migra catre imprumuturile in moneda nationala.

„Masura nu are cum sa nu afecteze dobanzile bancare“, spune profesorul Daniel Daianu, proaspat numit presedintele Consiliului de supraveghere al BCR. Totodata, bancherii spun ca normele BNR prin care se incearca limitarea creditarii in valuta sunt neclare.

„Este prematur sa spunem cum ne vor afecta aceste masuri. Inca evaluam toate implicatiile“, ne-a declarat vicepresedintele ARB Dan Pascariu, care este si presedintele HVB.

Bancile au inceput deja sa gaseasca portitele pentru eludarea acestei masuri. Una dintre ele, este creditarea clientilor din Romania direct de catre bancile-mama din afara tarii, prin intermediul subsidiarelor locale, care devin mijlocitorii imprumuturilor. „Am cerut un credit in valuta bancii noastre din Romania, de cateva milioane de euro, si ni s-a oferit in schimb un credit in lei. Cand am refuzat, ni s-a propus deja un imprumut direct din alta tara, de la banca-mama a subsidiarei de aici, in conditii avantajoase“, ne-a declarat proprietarul unei companii romanesti.

Citeste si:  Ce este Crowdstrike, a carui actualizare a provocat o pana de curent la nivel mondial?

„Scopul nostru este sa punem la dispozitia clientilor solutiile financiare de care au nevoie. Daca ei solicita astfel de credite, vom incerca sa le oferim“, a raspuns vicepresedintele ARB intrebarii „Averea“ cu privire la existenta unor astfel de cereri din partea companiilor romanesti.

„HVB Bank va adopta acele masuri si politici care sa ii permita continuarea creditarii in moneda/monedele pentru care va exista cerere pe piata“, a mai spus Pascariu. „De regula, astfel de masuri de ordin administrativ (de temperare a creditarii) nu au rezultatele scontate. Ele duc mai degraba la cresterea costurilor bancilor si clientilor acestora, precum si la cresterea costurilor BNR“, spune Pascariu. „In privinta intreprinderilor, si in special a IMM-urilor care nu fac export, finantarea in valuta va fi mai putin facila. In ceea ce priveste creditarea in lei, am redus deja in mod sever dobanzile la lei, atat la creditele pentru persoane fizice, cat si la cele pentru firme. Alte scaderi mai sunt inca posibile, insa acest lucru depinde de constrangerile induse de politica monetara a BNR“, spune presedintele BRD Patrick Gelin.

Citeste si:  Solicitantii de credite vor sa evite costurile ascunse

Principiul general introdus prin noile norme BNR, potrivit caruia agentii economici si persoanele fizice trebuie sa se imprumute in moneda in care isi realizeaza veniturile este unul sanatos, sustine Gelin. „Este deci normal sa faci in asa fel incat atat creditorii, cat si cei care se imprumuta sa respecte acest principiu. Ne putem in schimb intreba daca masura care a fost luata de BNR este una adecvata. Este perfect posibil ca aceasta reglementare sa fie evitata transferand creditele in strainatate. Dupa parerea mea ar fi fost preferabil sa fie stabilita o limita a ritmului de crestere a lor“, a concluzionat Gelin.

Autor: Bogdan Tudorache