Proiectul de lege pentru modificarea si completarea legii privind brevetele de inventie, act normativ care asigura compatibilitatea legislatiei nationale cu Conventia Brevetului European, a fost adoptat in sedinta de pe 19 iulie 2006 a Executivului.

Brevetul poate fi acordat pentru orice inventie având ca obiect un produs sau un procedeu, în domeniile tehnologice, cu conditia ca aceasta sa fie noua, sa implice o activitate inventiva si sa fie susceptibila de aplicare industriala.

Potrivit actului normativ, nu sunt considerate inventii descoperirile, teoriile stiintifice si metodele matematice, creatiile estetice, metodele în exercitarea de activitati mentale, în materie de jocuri sau în domeniul activitatilor economice si nici programele de calculator.

Nu se acorda brevet de inventie pentru inventiile a caror exploatare comerciala este contrara opiniei publice sau bunelor moravuri, daunatoare sanatatii oamenilor sau care pot aduce atingere mediului.

De asemenea, nu vor primi brevet de inventie soiurile de plante si rasele de animale, precum nici procedeele biologice pentru obtinerea acestora, inventiile având ca obiect corpul uman în diferite stadii ale formarii si dezvoltarii, metodele de tratament prin chirurgie sau terapie si metodele de diagnosticare.

Citeste si:  PSD a trimis o scrisoare de protest liderilor occidentali

Durata brevetului este de 20 de ani si confera titularului sau dreptul exclusiv de exploatare a inventiei pe aceasta durata. Este interzisa fabricarea, folosirea si vânzarea produsului sau utilizarea procedeului fara consimtamântul titularului. Insusirea fara drept a calitatii de inventator constituie infractiune si se pedepseste cu închisoare de la sase la 12 luni sau cu amenda de la 5.000 la 10.000 de lei.

Printre noutatile actului normativ se numara introducerea, în depozitul cererii, a rezumatului inventiei sau introducerea termenului de predecesor, persoana fizica sau juridica îndreptatita la brevet anterior depunerii cererii. Cererea de brevet trebuie sa contina solicitarea acordarii brevetului, datele de identificare ale solicitantului, descrierea inventiei, una sau mai multe revendicari si desenele la care se face referire în descriere sau în revendicari.

Sursa: Rompres & SMART financial – www.SMARTfinancial.ro ©