In perioada 1-20 septembrie, doar 1.710 locuri sunt disponibile pentru turism social pe litoral
Programul social „Litoralul pentru toti” este, la ora actuala, o solutie avantajoasa pentru romanii care au ales luna septembrie pentru petrecerea concediului. In cadrul campaniei, care se va desfasura in perioada 1-20 septembrie, 14 hoteluri de la malul marii ofera turistilor un sejur de sase zile la preturi modice. Costurile nu
s-au modificat fata de cele de anul trecut. Cazarea la un hotel de o stea costa 79 de lei noi/sejur, iar la unul de doua stele, 89 de lei/sejur. In preturile anuntate de organizatori nu este inclusa si masa.

Primul venit, primul servit

De acest program pot beneficia 1.700 de persoane, iar vanzarea biletelor se face dupa principiul primul venit, primul servit. Agentiile de turism din toata tara cu care organizatorii au incheiat contracte au scos deja biletele spre achizitie. Adresele acestora sunt disponibile pe site-ul Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism – www.anat.ro.
„Actiunea vine atat in sprijinul hotelierilor care nu-si mai irosesc astfel locurile de cazare libere din aceasta perioada, cat si a persoanelor care nu-si permit sa plateasca sume mai mari”, ne-a declarat Marius Crivtonencu, presedintele Autoritatii Nationale pentru Turism.
Valeriu Goldis, reprezentantul Federatiei Patronatelor din Turism, a adaugat ca „hotelierii care s-au inscris in program au facut acest lucru in interes propriu si nu vor primi bani de la autoritati”.

Citeste si:  Ungaria vrea mai multe gaze de la ruși

„Nu ne acoperim cheltuielile”

Cu toate acestea, numerosi operatori de turism de pe litoralul sudic s-au ferit sa se mai inscrie in acest program. Mariana Chirita, unul dintre reprezentantii „Mangalia” SA, societate care are o adevarata traditie in ceea ce priveste participarea la „Litoralul pentru toti”, afirma ca, anul acesta, nu va mai rezerva locuri pentru acest program.
„Cu banii pe aceste bilete nu ne „acoperim” nici macar cheltuielile pentru apa rece consumata de turisti, ce sa mai vorbim de celelalte utilitati. In al doilea rand, perioada in care se deruleaza programul este mai mult decat nepotrivita.
De exemplu, noi avem, incepand de saptamana viitoare, toate locurile ocupate cu aproape 200 de persoane, participanti la „Gala Tanarului Actor”, pe langa clientii care si-au rezervat deja locuri. Daca programul s-ar fi derulat dupa 15 septembrie, poate ca am fi putut include si unitatile noastre in acesta, dar altfel iesim in paguba”, este de parere Marian Chirita.
In general, de aceeasi parere sunt si ceilalti hotelieri care nu s-au hotarat daca sa se inscrie sau nu in programul „Litoralul pentru toti” de anul acesta. „Sunt in stand-by mai multe unitati din Saturn si Neptun, care asteapta, la randul lor, precizari cu privire la editia de anul acesta a programului social”, dupa cum ne-a declarat Liliana Ghita, seful Biroului Promovare Turism din cadrul Primariei Mangalia.

Citeste si:  Scandalurile politice zgirie economia

Autori: Teodora Trandafir, Catalin Ionescu