Presedintele Basescu a pus cruce alegerilor anticipate pana in 2007, cand oficialii de la Bucuresti sunt atat de convinsi ca vom fi in Uniunea Europeana incat exclud, in gura mare si aproape zilnic, existenta unui plan de rezerva. Oricum, planul B este stiut de anul trecut, fie ca recunosc sau nu seful statului si primul ministru, si va fi activat peste capul nostru de Bruxelles, daca nu ne facem temele pana in primavara. El consta in amanarea cu un an a integrarii prin activarea asa-zisei clauze de salvgardare, care este, toata ziua, o clauza de amanare. Basescu are motive sa scoata din discutie un eventual esec al aderarii la 1 ianuarie 2007, pentru ca, asa cum spunea ieri la conferinta organizata de Delegatia Comisiei Europene, fara „satarul“ integrarii, Guvernul ar gasi mii de motive sa amane reformele. Tot el afirma ca Raportul de tara va fi unul echilibrat, care va recunoaste progresele facute, dar va consemna ca mai sunt restante.
Cum presedintele nu este omul care sa fie luat prin surprindere, intrebarea este ce va scoate din maneca in locul alegerilor anticipate. Deocamdata, subiectul referendumului privind Parlamentul unicameral si tipul de republica l-a suspendat o data cu consultarile cu partidele. Doar nu-si inchipuie cineva ca va asista cu mainile in san la jocurile lui Calin Popescu Tariceanu, care-si pregateste pe indelete declaratia de independenta. Deja, prin sprijinul pe care il da conservatorilor lui Dan Voiculescu pentru a se integra in familia liberalilor europeni, dupa ce au fost tratati cu refuz de catre populari, premierul semnalizeaza directia incotro vrea sa se indrepte. Daca mai pui la socoteala ca liderii PSD lasa tot mai des sa se inteleaga ca ar sustine un guvern minoritar, adica fara PD, vine de se leaga un plan B al PNL. Plus ca UDMR are toate motivele sa ramana, cum-necum, la guvernare.
Salvarea Aliantei DA si refacerea tandemului Basescu – Tariceanu nu pare sa fie pe agenda niciunuia dintre parteneri. Dimpotriva, chiar si in declaratiile publice nu mai fac eforturi sa ascunda ruptura. S-a ajuns pana acolo incat liberalii sa-i ameninte pe democrati cu spargerea grupului comun din Senat, acolo unde PD se cazneste sa-l impuna pe Radu Berceanu in locul lui Nicolae Vacaroiu.
Astea fiind datele din teren, in spatele usilor inchise se fac si se desfac scenarii privind noi constructii politice. Insa, variantele sunt putine, iar solutiile care sa prinda la electorat ca si inexistente. Cum Basescu se vinde la fel de bine la popor ca si anul trecut, PNL are o mare problema, iar PD un atu serios. Seful statului va continua sa puncteze, iarna care bate la usa fiindu-i un aliat la fel de bun ca si inundatiile in meciul cu premierul. El isi poate permite sa arate cu degetul spre Guvern, pe cand acesta este obligat sa faca. Iar resursele sunt putine si problemele multe.
Pana acum, cand presedintele si premierul s-au certat a castigat mereu al treilea, vezi cazurile Constantinescu – Vasile si Iliescu – Nastase.
Autor: Roland Catalin Pena