Dupa aderare, exporturile in spatiul Uniunii Europene vor fi cunoscute sub numele de livrari de bunuri transportate, livrari intracomunitare sau transferuri, a declarat Mariana Vizoli, Directia Legislatie Impozite Indirecte din cadrul Ministerului Finantelor Publice in cadrul conferintei “Armonizarea Legislatiei societatilor comerciale pre si post aderare” ce a avut loc la World Trade Center Bucuresti.

In cazul livrarilor intracomunitare nu va mai fi nevoie de declaratie vamala, ci doar dovada efectuarii transferului si comunicarea codului de TVA. Exporturi se vor numi doar tranzactiile cu teritorii terte, din afara Comunitatii Europene, precum si teritorii mai speciale, precum Insulele Azore, Insulele Canare sau Madeira.

Termenul de import va fi inlocuit, in cazul interactiunilor cu Statele Membre, cu denumirea de achizitie intracomunitara. Nu mai este nevoie de declaratie de import, ci declaratie recapitulativa, pentru a demonstra ca s-a efectuat achizitia cu deducere de transport.

Operatiunile de perfectionare, care se refera la reparatii sau prelucrari ale unor obiecte, vor fi cunoscute drept nontransferuri. Operatia are loc fara tranzactie, iar conditia este ca bunurile sa de intoarca in tara de origine. In categoria nontransferurilor, de data aceasta cu tranzactie, intra si furnizarea de gaz si energie electrica.

Citeste si:  Euro de sfirsit de an apreciat la 3,6 lei

Sursa: SMART financial – www.SMARTfinancial.ro ©