Aderarea Romaniei si Bulgariei la spatiul european ar putea fi amanata in cazul in care cele doua state aspirante la statutul de membre ale UE nu vor implementa reformele necesare, a declarat, marti, comisarul european pentru Extindere, Olli Rehn, citat de “International Herald Tribune”, in editia sa electronica de ieri. “Propun amanarea aderarii in cazul in care una dintre cele doua tari sau amandoua nu reusesc sa implementeze reformele,” a precizat inaltul oficial european la Berlin, cu ocazia unei reuniuni organizate de Institutul de Politica Europeana si Comisia Europeana. Avertismentele lui Rehn la adresa Romaniei si Bulgariei “reprezinta o reflectie sumbra a celor doua valuri de scepticism care au afectat majoritatea celor 25 de state membre ale UE, in special dupa respingerea Constitutiei europene in Franta si Olanda, luna trecuta,” noteaza “International Herald Tribune”. Publicatia nominalizeaza continuarea procesului de integrare, pe fondul “criticilor in crestere fata de amestecul Comisiei (europene, n.red.) in procesul de elaborare a strategiilor”, drept una din sursele scepticismului manifestat de publicul european, a doua fiind reprezentata de orice propunere de extindere viitoare a Uniunii, “in special in ceea ce priveste Turcia, Bulgaria, Romania si Balcanii de vest, care includ si statele din fosta Iugoslavie”.
Turcia ramane in carti
In conditiile in care “extinderea europeana a ajuns la limitele sale maxime,” prin aderarea, anul trecut, a 10 noi state, “trebuie sa fim foarte precauti in legatura cu angajamentele asumate, insa, in acelasi timp, sa respectam promisiunile pe care le-am facut”, a comentat comisarul european pentru Extindere. “Bulgaria si Romania se pot alatura UE in 2007 daca indeplinesc conditiile,” a subliniat Rehn, recomandand celor doua state sa abordeze in mod eficient problemele coruptiei si statului de drept “pentru a reda increderea publicului” european. “Inca mai avem probleme cu coruptia si reforma judiciara in Bulgaria si Romania,” a adaugat comisarul pentru Extinderea UE. Totodata, acesta s-a pronuntat in favoarea deschiderii negocierilor de aderare cu Turcia, in pofida reticentelor din spatiul european. “Europa are nevoie de o Turcie stabila, democratica si prospera care sa adopte valorile noastre si statul de drept,” a punctat Rehn, precizand ca “aceasta se afla in interesul nostru strategic”. Declaratiile comisarului european pentru Extindere au intervenit dupa o intrevedere cu ministrul de Externe al Germaniei, Joschka Fischer, si liderul crestin-democratilor germani, Angela Merkel, cunoscuta pentru opiniile favorabile admiterii Romaniei si Bulgariei in UE, in pofida ritmului lent al reformelor din ambele tari, dar si pentru faptul ca se opune aderarii Turciei la “clubul crestin” reprezentat de Uniune, mai aminteste “International Herald Tribune”.
Britanicii propun o “pauza de digestie”
Ministrul de Externe britanic, Jack Straw, a pledat pentru o “pauza de digestie” in cadrul procesului de extindere a UE, cu ocazia unui discurs sustinut in fata Parlamentului European, informeaza BBC. “La acest moment, trebuie sa beneficiem nu de o pauza de reflectie, ci de una digestie, deoarece extinderea care tocmai a avut loc si cea care se contureaza, prin admiterea Bulgariei, Romaniei Croatiei si Turciei, este mai mare decat orice alt proces de extindere care a avut loc vreodata”, a argumentat oficialul britanic.” “Cred ca putem sa admitem cu totii ca ritmul in care se poate extinde Uniunea depinde de posibilitatile si capacitatea ei,” a mai precizat Straw, declarandu-se in favoarea respectarii angajamentelor deja asumate fata de statele candidate la UE. In pofida criticilor, potrivit carora aderarea Romaniei si Bulgariei la spatiul european ar trebui amanata cu un an, seful diplomatiei britanice s-a declarat increzator in faptul ca aceasta va decurge conform calendarului deja stabilit. Referitor la impasul provocat de respingerea Tratatului constitutional european de catre electoratul francez si olandez, seful diplomatiei britanice a evocat, marti, posibilitatea ca anumite prevederi al Constitutiei europene sa fie aplicate independent de procesul de ratificare. “Exista anumite elemente ale Tratatului care pot fi puse aplicare fara a se trece printr-un proces de ratificare, nu trebuie sa ne temen de acest lucru”, a sugerat Straw, citat de Mediafax, cu ocazia unei intrevederi cu ministrul de Externe francez, Philippe Douste-Blazy.