Registrul Comertului (ONRC) va trece din subordinea Ministerului Justitiei in cea a Camerei de Comert si Industrie (CCIR), au decis deputatii din Comisia juridica. Articolul din proiectul de lege al Camerelor de Comert ce prevede acest lucru a fost aprobat, desi ministrul de Justitie, Monica Macovei, a pledat in urma cu doua saptamani pentru mentinerea ONRC in cadrul MJ deoarece taxele percepute de ONRC pentru legalizarea firmelor au fost egalizate in plan national si perioada de inregistrare a unei firme a fost scurtata in perioada cat Registrul a fost administrat de ministerul sau. In plus, un raport al UE a remarcat o functionare mai buna a Registrului Comertului de cand a trecut in subordinea Ministerului de Justitie.
Argumentele nu i-au convins pe deputatii PNL, PSD si UDMR din comisie, in timp ce doar PD a sprijinit-o pe Macovei. Ieri, liberalul Sorin Zamfir a sustinut ca CCIR, un organism privat asociativ, ar trebui sprijinit, mai ales ca Registrul Comertului a fost bine administrat in perioada 1990-2002, cand se afla in subordinea Camerei de Comert. “Banii pe care ONRC ii incaseaza de la comercianti ar trebui sa intre la Camera, organism care sustine mediul de afaceri. CCIR sustine mediul de afaceri si are nevoie de finantare”, a explicat Zamfir.
In schimb, democratul Daniel Buda a apreciat ca inoportuna schimbarea deoarece statul ar avea nevoie in aceasta perioada de o evidenta clara a companiilor, lucru ce nu poate fi asigurat de un organism privat. “De asemenea, sa nu uitam ca la ONRC exista judecatori delegati care incheie hotarari. Dorim ca acesti judecatori sa functioneze pe langa un organism privat, cum este ONRC?” a adaugat Buda. In replica, secretarul general al CCIR, Cornelia Rotaru, a dat exemplul Frantei si Marii Britanii, unde organismele similare se afla tot in subordinea unor institutii private.

Autor: Adrian Ilie