– Ieri, actionarii Bursei de Valori Bucuresti au aprobat fuziunea prin absorbtie a Bursei Monetar-Financiare si de Marfuri din Sibiu, punand bazele celei mai importante piete de capital din Europa Centrala si de Est

– Capitalul BVB a fost majorat la 34,8 milioane RON, estimandu-se un nivel mediu al tranzactiilor din acest an de 14 milioane de euro

– Tot ieri, Codul Bursei a fost completat statuand regula ca delistarea unei societati sa nu mai fie posibila doar prin simplul vot al actionarilor in AGA

Dupa indelungi negocieri, ieri Adunarea Generala Extraordinara a Actionarilor S.C. Bursa de Valori Bucuresti SA a aprobat, in principiu, fuziunea prin absorbirea de catre BVB a Bursei Monetar-Financiara si de Marfuri din Sibiu. Decizia era predictibila mai ales dupa recenta declaratie a presedintelui Bursei de Valori Bucuresti, Septimiu Stoica, prin care se arata optimist in legatura cu unificarea celor doua piete, mentionand ca Bursa de Valori a finalizat aplicatia software pentru tranzactionarea instrumentelor financiare derivate, operatiune realizabila in prezent numai la BMFMS.
De cealalta parte, conducerea Bursei la termen de la Sibiu saluta decizia luata de Adunarea Generala a Actionarilor de la BVB privind inceperea procesului de fuziune intre principalele doua componente ale pietei de capital romanesti.
“Decizia luata de membrii BVB de a fuziona cu Bursa la termen de la Sibiu reprezinta un pas inainte pentru dezvoltarea pietei de capital romanesti, a declarat presedintele BMFMS, dl. Teodor Ancuta. Se va crea astfel una din cele mai importante piete din Europa Centrala si de Est. In perioada imediat urmatoare vom introduce noi tipuri de contracte (Sinteza, Biofarm, Broker SA), si un indice care va avea in componenta cele mai lichide actiuni de pe piata de capital precum si scadentele la 9 si 12 luni, care vor mari considerabil lichiditatea pietei. In ceea ce priveste softul de tranzactionare, programatorii Bursei sibiene se afla in faza de definitivare a unei platforme care va imbunatati considerabil modul de tranzactionare pentru clientii SSIF-urilor”.
Cu o experienta de aproape 9 ani, Bursa din Sibiu a devenit o institutie de forta in cadrul pietei de capital, ascensiunea sa dand masura reusitei misiunii pe care si-a propus-o inca din prima zi de activitate.
Un adevarat “boom” bursier s-a petrecut anul trecut, mai precis in cel de-al patrulea trimestru cand volumul investitiilor a bifat o crestere spectaculoasa, luna trecuta fiind depasit pragul istoric de 3 milioane de contracte futures si options.
Aceeasi directie a fost pastrata si in 2006, volumele contractuale crescand de la o luna la alta, lichiditatea crescand la ordinul sutelor de milioane de euro. In doar trei luni de tranzactionare, a fost egalat si chiar depasit volumul de pe anul anterior, lichiditatea depasind deja un milion de contracte.
Pentru acest an se doreste imbunatatirea ritmului de crestere a volumelor, cifrele atinse pana in prezent indreptatind aceasta atitudine. BMFMS are in vedere cresterea numarului clientilor si a intermediarilor activi cu brokeri specializati pentru piata la termen, obiectiv care aduce o crestere implicita si a volumului de tranzactionare estimat a depasit 3,5 milioane de contracte.

Citeste si:  Contractul de credit va cuprinde toate costurile, nu doar dobanda

Tranzactii zilnice de 14 milioane de euro

Tot ieri actionarii BVB au aprobat majorarea capitalului social de la 22.690.570 RON la 34.844.300 estimand venituri din activitatea curenta de 49.979.300 RON si un profit aferent anului 2006 de 26,4 milioane RON. Estimarea veniturilor a avut in vedere atingerea unei valori medii de tranzactionare de 14 milioane de euro. Aceasta va fi posibila prin punerea in practica a principalelor obiective din anul in curs printre care enumeram: Listarea pe piata bursiera a celor mai importante societati comerciale din Romania; Diversificarea tipurilor de instrumente tranzactionate precum instrumente financiare derivate, titluri de stat, titluri si obligatiuni ipotecare; Extinderea gamei de operatiuni realizate cum ar fi cumparari in marja, short selling; Dezvoltarea infrastructurii tehnice a Bursei prin cresterea capacitatii de stocare si procesare, integrarea intr-o unica platforma tehnica a tranzactionarii tuturor tipurilor de instrumente financiare, asigurarea comunicarii rapide si sigure cu sistemele tehnice operate de Depozitarul Central si Casa de Clearing, precum si sustinerea tendintei naturale de extindere a tranzactionarii online. Se mai are in vedere implicarea Bursei in dezvoltarea activitatii institutiilor cu atributii post-tranzactionare, Depozitarul Central si Casa de Clearing.

Citeste si:  Guvernul pregateste o ordonanta de urgenta care sa acorde inlesniri la plata datoriilor pentru firmele afectate de criza

Delistarea, doar in urma unei oferte publice

Actionarii majoritari vor avea posibilitatea sa delisteze companiile de la Bursa doar in urma unei oferte publice prin care ajung la o participatie de peste 95% din capital, iar noii actionari doar daca preiau, tot prin oferta, mai mult de 90% din titlurile companiei, a declarat, joi, agentiei Mediafax, directorul general al Bursei de Valori (BVB), Stere Farmache. Aceasta prevedere a fost inclusa in Codul Bursei, aprobat, ieri, in Adunarea Generala Ordinara a Actionarilor BVB. Pentru a intra in vigoare, Codul va trebui avizat si de Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM). Astfel, actionarii majoritari nu vor mai putea delista companiile de la Bursa prin simplul vot in AGA. CNVM a adoptat la inceputul lunii februarie o dispunere de masuri care permite actionarilor majoritari sa hotarasca in cadrul Adunarii Generale Extraordinare a Actionarilor delistarea societatii pe care o controleaza, in anumite conditii. Dispunerea preciza ca aceasta decizie poate fi luata doar daca reglementarile pe piata pe care compania este listata permit acest lucru. Minoritarilor le ramanea alternativa de a solicita companiei sa le rascumpere actiunile la un pret stabilit de un evaluator independent, care putea fi mai redus decat pretul pietei. Potrivit legii pietei de capital, pretul oferit minoritarilor va fi cel putin egal cu cel mai mare pret platit de ofertant sau de persoanele cu care acesta actioneaza in mod concertat in perioada de 12 luni anterioare ofertei.
Daca aceasta prevedere nu poate fi aplicata, pretul va fi determinat in conformitate cu reglementarile CNVM, cu luarea in considerare a cel putin trei criterii: pretul mediu ponderat de tranzactionare aferent ultimului an dinaintea derularii ofertei, valoarea activului net al societatii – conform ultimei situatii financiare auditate – si valoarea actiunilor rezultate dintr-o expertiza efectuata de un evaluator independent. Actionarii majoritari ai mai multor companii, care nu detin 95% din capital, au anuntat ca intentioneaza sa le retraga de la Bursa. Printre acestea se numara societatea de asigurare Asirom, compania de morarit si panificatie Vel Pitar, lantul de centre comerciale Winmarkt si combinatul siderurgic Otelinox.

Citeste si:  Un sfert din Bursa navigheaza pe Internet

Autori: Radu Georgescu, Ramona Asiminei