In ciuda faptului ca presedintele Partidului Democrat, Emil Boc, vrea sa initieze o lege care sa interzica migratia politica, unul dintre vicepresedintii partidului, Sorin Frunzaverde, presedintele Consiliului Judetean Caras-Severin, anunta cu mandrie racolarea unor primari, viceprimari si consilieri locali din Partidul Social Democrat si Partidul Conservator.

Incidentul nu este izolat, presa dezvaluind zilele trecute prezenta in PD a baronului expesedist Cucu, reciclat de democrati in alegerile locale de anul trecut.

Racolarea conservatorilor este de natura sa creeze un nou conflict in coalitia guvernamentala. In primul Consiliu National de Coordonare (CNC) al coalitiei, Daniela Popa, de la PC, va pune in discutie acesta situatie. Ea i-a cerut deputatului PC de Caras-Severin, Claudiu Ionel Pasare, sa-i furnizeze numele conservatorilor care au trecut la PD si localitatile din care provin, pentru a le prezenta in sedinta.

Inainte de a se pronunta, Emil Boc asteapta o informare oficiala de la organizatia din Caras.

Democratii uita ca au vrut sa interzica migratia politica

Prim-vicepresedintele PSD Caras-Severin, Claudiu Ionel Pasare, l-a acuzat direct pe Sorin Frunzaverde, care este si presedinte al organizatiei PD judetene. “Racoleaza primarii PSD intr-un mod cat se poate de josnic, folosindu-se de banul public”, a spus Pasare.

Acelasi motiv invocat de Pasare a fost reluat de Ioan Tundrea, deputat PC de Caras-Severin, care a afirmat ca a pierdut deja un primar in favoarea PD, cu toate ca protocolul Aliantei D.A. interzice o asemenea practica. “Aceste actiuni se realizeaza prin santajul cu fondurile alocate de la bugetul judetean catre bugetele din teritoriu”, a spus Tundrea.

Citeste si:  Moneda europeana, in cadere libera in aceasta saptamana

Reactia lui Frunzaverde a fost scurta: “Nu racolam pe nimeni. Ei doresc sa vina la noi”. Potrivit comunicatului emis miercuri de filiala Caras-Severin a Partidului Democrat, “un mare numar de membri si-au exprimat deja dorinta de a se inscrie in PD, declarandu-se nemultumiti de conducerea judeteana PSD”. Cei care vor sa treaca la PDS ii urmeaza pe primari, care erau si presedinti ai organizatiilor din comune.

Tot in comunicat se precizeaza ca inscrierea membrilor PSD in filiala PD este un act de vointa personala, ei “regasindu-se mai bine in organizatia judeteana a PD, unde pot contribui dupa puterea fiecaruia la realizarea programului de guvernare al Aliantei D.A.”.

Pe 18 august s-au mai inscris in PD Caras-Severin consilierul judetean Ion Chisalita, primarul orasului Anina, Ion Neicu, si inca cinci primari si un viceprimar, toti de la PSD, dar si primarul conservator al comunei Dognecea, Elena Moise.

Boc declara ca nu este de acord cu migratia

“Am fost si sunt pentru o lege care sa interzica migratia politica, as vota-o si maine”, ne-a declarat presedintele PD, Emil Boc. El a spus ca nu cunoaste situatia de la Caras-Severin si ca asteapta informatii amanuntite de la organizatia locala, inainte sa se pronunte asupra problemei celor 14 migratori.

Citeste si:  Furnizorii de utilitati pot arunca Bursa de Valori in Europa

Boc nu a scapat ocazia sa aduca aminte de practicile PSD, care a racolat, in perioada 2000-2004, sute de primari PNL si PD. “Stiu ca, la un moment dat, noi am pierdut acolo (in Caras-Severin, n.red.) 22 de primari”, si-a amintit presedintele PD.

Conservatoarea Daniela Popa, unul dintre reprezentatii PC in CNC-ul coalitiei guvernamentale, ne-a declarat ca nu vrea sa comenteze racolarea membrilor PC de catre democrati pana cand nu are toate datele despre cei care au plecat: nume, localitati, motivele pentru care au plecat. Ea i-a cerut deputatului PC de Caras-Severin, Claudiu Ionel Pasare, sa discute cu cei in cauza si sa-i prezinte toate datele. Dupa ce va avea aceste informatii, Daniela Popa intentioneaza sa ridice problema racolarilor in primul CNC al coalitiei, care va avea loc saptamana viitoare. Prin protocolul de functionare al coalitiei guvernamentale, racolarea membrilor unui partid partener este interzisa.

PSD vrea copywrite

Liviu Dragnea, responsabilul cu departamenul de administratie publica locala in Partidul Social Democrat, l-a acuzat pe Emil Boc de demagogie. El ne-a declarat ca nu are o confirmare din teritoriu a plecarii membrilor PSD din Caras-Severin la PD, dar ca este posibil ca acest fapt sa se fi intamplat. “Emil Boc este plin de demagogie. Spune intruna ca vrea interzicerea migratiei politice, ca vrea o lege care sa-i faca pe cei care pleaca din partidul pe listele caruia au fost alesi sa-si piarda functia. In acelasi timp, in teritoriu indeasa in buzunar primari, viceprimari si consilieri locali”, a spus Liviu Dragnea.

Citeste si:  Londra, sub asediu

Acesta a recunoscut ca, atunci cand a fost la putere, PSD a recrutat din greu primari, viceprimari si consilieri de la PNL si PD, pe atunci in opozitie. “Tentatia este mare”, a spus Dragnea, care a precizat insa ca, in ultima parte a mandatului PSD, racolarile au fost stopate. “Acum insa avem de a face, in toata tara, cu o campanie agresiva de acaparare a puterii totale”, a spus el.

“Oamenii lui Boc recurg la santaje, primarii PSD sunt controlati la sange, amenintati si, regretabil, unii dintre ei cedeaza”, a declarat Liviu Dragnea. El a mai spus ca partidul incearca sa-i sprijine, dar ca nu pot decat sa aduca aceste presiuni in fata opiniei publice si sa se adreseze forurilor de la Strasbourg, denuntand racolarile.

Autor: Adrian Horincar