Directorul general al Directiei Extindere din cadrul Comisiei Europene, Fabrizio Barbasso, a declarat ieri, in cadrul unei intalniri cu primul-ministru Calin Popescu-Tariceanu, ca CE nu se implica in deciziile de politica interna ale statelor in curs de aderare. „Preocuparea noastra va fi sa fim alaturi de dumneavoastra pentru a atinge obiectivul privind aderarea Romaniei la UE pe 1 ianuarie 2007. Va felicitam pentru respectarea calendarului de pana acum. Realizarea obiectivului de aderare in 2007 este posibila. Efortul de indeplinire a angajamentelor trebuie sa continue, independent de organizarea anticipatelor”, a afirmat Barbasso. Tariceanu i-a spus oficialului european ca Romania va respecta calendarul de aderare, care nu va fi afectat de anticipate. El a explicat ca scopul actualei puteri este ca, printr-un nou scrutin, sa obtina un sprijin popular care sa dinamizeze reforma.
„Munca de lamurire” a oficialilor europeni

Calin Popescu-Tariceanu va incerca sa-i convinga pe oficialii europeni de faptul ca, in Romania, reformele necesare integrarii in Uniunea Europeana continua. Premierul se va concentra in special pe capitolele sensibile, cele pentru care exista clauze de salvgardare: Justitie si Afaceri Interne si Concurenta.
Inainte de a-si inainta oficial demisia, Tariceanu va merge la Bruxelles pentru a discuta cu comisarul pentru extindere, Olli Rehn, comisarul pentru concurenta, Neelie Kroes, si cu cel pentru justitie, Franco Frattini.
„Scopul este unul clar: sa reafirm vointa noastra politica de a ne realiza angajamentele asa cum au fost ele luate la incheierea procesului de aderare in decembrie 2004 si a merge in continuare pe calea indeplinirii acestor angajamente”, a explicat premierul ieri, la finalul reuniunii saptamanale a Comitetului Executiv de Integrare Europeana.