De anul viitor, particularii care cazeaza turisti la domiciliul propriu vor fi amendati de comisarii Garzii Financiare daca nu elibereaza chitanta fiscala pentru suma primita. Proprietarii care inchiriaza locuinte vor trebui sa aiba aviz de la Ministerul pentru IMM-uri si Turism. Totodata, proprietarii care inchiriaza camere vor fi obligati, din 2008, sa plateasca o taxa, calculata la suma totala rezultata din inchiriere. Aceasta obligatie e prevazuta intr-un set de masuri propuse de seful Departamentului de Control al Guvernului, Emanoil Negut, in scopul eliminarii neregulilor si lacunelor legislative constatate in urma actiunilor de control derulate pe litoral.

Seful Departamentului de Control al Guvernului (DCG), Emanoil Negut, ne-a declarat ca particularii care închiriaza locuinte turistilor vor fi obligati ca, începând de anul viitor, sa plateasca o taxa forfetara anuala, calculata la suma totala rezultata din închiriere. „Vor fi echipe de comisari de la Garda Financiara aflati în gara cu bagaje, care vor cauta cazare la particulari. Acestia se vor legitima în momentul în care observa ca proprietarul locuintei nu elibereaza o chitanta fiscala pentru suma primita”, a precizat Emanoil Negut.

El a mentionat ca proprietarii vor fi obligati sa detina o autorizatie a locuintelor închiriate în scop turistic. „Autorizarea va fi posibila dupa ce ministerul de resort va verifica daca sunt respectate criteriile igienico-sanitare. Numai dupa ce vor avea avizul de la Ministerul pentru IMM-uri si Turism, proprietarii vor putea obtine autorizatie de functionare de la autoritatile locale”, a spus Negut.

Citeste si:  BNR pune saua pe tot creditul

Noaptea, turistii nu mai au voie sa faca baie in mare

Seful DCG a mai declarat ca va propune reducerea amenzilor pentru persoanele care intra cu animale pe plaja si nu pastreaza curatenia. „Intrarea turistilor în mare va fi interzisa dupa ora 24, deoarece noaptea nu pot fi asigurate servicii de salvamar”, a mai spus Negut, citat de Mediafax. Seful DCG a atras însa atentia ca persoanele contraveniente prefera sa se adreseze justitiei si sa conteste amenda decât sa achite sume atât de mari, blocând astfel activitatea normala a instantelor si obligând institutiile statului sa angajeze mai multi juristi. „Amenzile sunt prea mari comparativ cu gravitatea faptei si, în final, nu sunt platite de nimeni, toate cazurile ducând în instanta”, a mai afirmat Negut.

El a precizat ca trebuie amplasate scrumiere pe plaja si panouri cu numere de telefon la care sa fie reclamata nerespectarea curateniei pe plaja. „Trebuie ridicate sezlongurile în fiecare seara pentru curatenie”, spune Emanoil Negut.

Citeste si:  Flutur acuza Justitia in scandalul inregistrarii animalelor

Particularii nici nu vor sa auda de impozitare

Declaratiile sefului DCG, Emanoil Negut, i-au luat prin surprindere pe posesorii de apartamente din Constanta, a caror ocupatie de vara o reprezinta inchirierea cu ziua. Oamenii spun ca dorinta guvernantilor este fantasmagorica si nimeni nu le va putea intra in casa sa le ceara socoteala pentru veniturile realizate.

Putini percep ilegalitatea fiscala a inchirierii fara declararea venitului si spun ca daca e casa lor si ei se chinuiesc sa-si caute sezonisti si sa le asigure conditii bune de cazare, statul nu ar trebui sa-si bage nasul. De ani buni, in special in cartierele situate in apropierea plajelor din Constanta, dar si in statiunile din sudul litoralului, cazarea la particulari a devenit un fenomen.

In plin sezon, un apartament la cheie cu doua camere, situat lânga intrarea in statiunea Mamaia se inchiria cu 150-200 lei pe zi, in functie de dotari. S-a inchiriat insa si câte o camera intr-un apartament in care locuiau si proprietarii, iar cei care au vrut sa-si faca vacanta cu bani putini au acceptat fara sa crâcneasca. Daca in plin sezon datele oficiale ale Inspectoratului Judetean de Politie dadeau o prezenta de 120.000 de turisti pe intregul litoral, in realitate, cifra depasea 200.000, diferenta facând-o „sezonistii”. Cei mai multi particulari care inchiriaza sunt pensionari, familii cu venituri mici sau persoane care poseda mai mult de o locuinta. Pentru pensionari reprezinta venitul care le permite sa treaca peste iarna fara sa faca imprumuturi costisitoare. Pensionarii refuza sa creada ca de la anul statul ii va obliga sa cedeze o parte din câstig.

Citeste si:  Impozit pe vanzarea mostenirii

Ion Luca are 70 de ani, locuieste in cartierul Tomis Nord si inchiriaza câte o camera toata vara. Si-a facut deja cunostinte si nici nu mai are nevoie sa mearga in strada, cu cheia, pentru a-si gasi clienti, sau in gara. „Imi telefoneaza la inceputul verii si ii programez. Daca la mine nu mai e loc, ii dau altor vecini si primesc contravaloarea unei zile de cazare. Asa ca sa-l vad eu pe guvernantul ala care va indrazni sa-mi intre in casa si sa-mi ceara socoteala pentru ce fac”.

Autori: Stefan Etves ,Maria Petrean