Politica de taverna nu este exclusivitatea muritorilor, amatori de suete despre stapinii tarii. Cele mai reusite sfori se trag intre doua solicitari catre chelneri, iar genialitatea unor combinatii politice se certifica pina la aparitia notei de plata.

Odata cu remanierea consumata de Basescu si Tariceanu la Golden Blitz, localul s-a transformat in centru de comanda politica. Apetitul crescut al politicienilor de a lua decizii cruciale la un sprit a fost recunoscut chiar de catre presedintele Basescu.

Recent, el se plingea ca, la o masa la Snagov, Tariceanu a fost convins de catre un ziarist si doi oameni de afaceri sa se opuna ideii alegerilor anticipate.

Golden Spritz
Restaurantul Golden Blitz a devenit celebru pe masura ce era tot mai frecventat de presedinte, desi cindva a fost locul predilect si al ex-primarului Capitalei, Traian Basescu. Insa Golden Blitz a intrat in constiinta publica drept locul in care presedintele si-a gasit unul dintre cei mai importanti consilieri ai sai.

Este vorba despre Elena Udrea, sefa Cancelariei prezidentiale, cunoscuta initial sub numele de „blonda de la Golden Blitz“. Restaurantul, apartinind lui Dan Besciu si Sorin Vulpescu, este o afacere care a inflorit in acelasi timp cu profiturile de pe urma contractelor de reabilitare a strazilor din Bucuresti.

Chiar si noul primar al Capitalei, Adrian Videanu, si-a sarbatorit victoria in alegeri la Golden Blitz, printre invitati aflindu-se si Traian Basescu. Tot la Golden Blitz, s-a scris in presa, a fost chemata si Mona Musca inainte de a-si da demisia din guvern si din functia de vicepresedinte al PNL.

Citeste si:  Impozitele, incotro?

Isarescu, premier de Picollo

Desi nu era un consumator de bauturi alcoolice, Emil Constantinescu a fost nevoit sa calce intr-o circiuma pentru a obtine solutia unei crize politice. La restaurantul Picollo Mondo, in compania lui Mircea Dinescu, a reusit sa-l convinga pe Mugur Isarescu sa preia conducerea guvernului.

Cind se aflau la putere, liderii CDR erau de gasit in restaurantul La Premiera, patronat de un om de afaceri care se ocupa si de asigurarea meselor de protocol la guvern.

Deciziile importante ale sfirsitului de mandat CDR s-au consumat la resedinta lui Constantinescu de la Neptun si la un restaurant din Constanta.

Cind nu se duceau la Select, politicienii perioadei 1997-2000, indiferent de partide, se opreau la Doina, Basilicum si McMoni’s.

Hanul lui Manuc, inc-o lista si ma duc

Pina la disputa dintre patron si seful de atunci al partidului, consumata vara trecuta, democratii obisnuiau sa frecventeze restaurantul Pescarus din Herastrau. Insa pe vremea cind mai tragea la Pescarus, Basescu a fost acostat de Vadim, care i-a propus „un protocol anti-Mafie“.

In aceasta vara, in seara de dinaintea Consiliului National al PD unde ar fi trebuit sa se aleaga cei 12 vicepresedinti ai partidului, o parte dintre democrati s-au intilnit la Hanul lui Manuc.

Aici ei au intocmit lista cu numele vicepresedintilor care trebuia sa rezulte in urma votului. Lista nu a fost servita si de deputatul PD Cezar Preda, care a doua zi a reclamat-o.

Conspiratia de la Doina

Citeste si:  Francezii de la Renault sunt interesati de Daewoo Craiova

Grupul peremistilor lui Corneliu Ciontu, desprins recent din PRM, avea ca loc de intilnire restaurantul Doina, situat chiar in apropierea sediului PSD din Kiseleff. Inaintea crizei din PRM, ajunsesera sa se intilneasca aproape zilnic la Doina, unde, la un moment dat, au pus la cale si scenariul divortului de Corneliu Vadim Tudor.

Pe vremuri, acesta era un client cotidian al restaurantului Lido, al fratilor Paunescu, frecventat de altfel si de Hrebenciuc. Liderii maghiari isi tineau intrunirile politice la restaurantul „La bolta rece“, pentru ca gaseau intotdeauna ficat de gisca.

In ultima vreme, Marko Bela si Verestoy Attila frecventau Ando, restaurantul cu specific unguresc patronat de antrenorul Ioan Andone.

La botul calului Select

Crisma Select si-a gasit clienti in cel putin trei cabinete: Vacaroiu, Nastase si Tariceanu. Motivul este simplu: este situata linga guvern.

Restaurantul Select a fost inca de la inceputul anilor ‘90 locul de reuniune al membrilor cabinetului Vacaroiu. Prin desele lor descinderi, Viorel Hrebenciuc, Nicu Vacaroiu, Florin Georgescu si alti ministri, au creat la Select veritabila traditie a clientelei guvernamentale.

Poteca dintre Select si guvern deschisa de ministrii PSD a fost apreciata si de ministrii liberali ai guvernului Tariceanu, care au inceput la rindul lor sa descinda acolo dupa o zi de lucru extenuanta.

Suetele lui Hrebenciuc

Cu rare exceptii, reprezentantii PSD nu isi dau intilnire la circiumi, ci in vile de protocol sau in case particulare, pe motiv ca, astfel, intilnirile au mai mari sanse sa ramina secrete. In restaurante se intilnesc doar pentru consumatie.

Citeste si:  Ionut cu taxa lui, un „zvon“

Doar strategii de culise apreciau valentele unor decizii luate la o cafea. Viorel Hrebenciuc era pe vremuri un client regulat al restaurantului McMoni’s.

In ultima vreme era de gasit la Marriott, unde il sfatuia pe Gigi Becali. Tot la Marriott a pus la cale, chiar inaintea Congresului, candidatura lui Serban Nicolae la presedintia PSD, pentru a-l ajuta pe Iliescu in lupta cu Geoana.

Clubbing à la Cluj

Selectul a ramas si acum un loc predilect pentru taifasurile politice. Aici, reprezentantii grupului de la Cluj, alaturi de Mircea Geoana, au pus bazele strategiei de lupta politica in vederea Congresului PSD. Discutiile „ilegaliste“ nu aveau loc doar la Select, intrucit clujenii, pentru a nu fi dibuiti, preferau sa schimbe des locatia.

Astfel, printr-un fel de clubbing din necesitate, ei au ajuns sa-l convinga pe Mircea Geoana sa candideze la presedintia partidului, in ciuda lui Ion Iliescu.

Spre deosebire de strategii de culise, Adrian Nastase si Ion Iliescu nu erau adeptii transarii marilor probleme ale tarii la crisma. Ei preferau cadrul formal si conditiile de securitate maxima oferite de locatiile protocolului de stat, precum Casa Dante, Vila Lac 2 si Scrovistea.

Autor: Florin Ciornei