Considerat un apropiat al fostului presedinte, omul de afaceri Ovidiu Tender a cumparat in Prahova doua societati importante: Atlas GIP Ploiesti si Videlmar Urlati. Ambele au ajuns acum intr-o situatie financiara dificila si au acumulat datorii uriase la bugetul de stat. O data cu schimbarea puterii, protectia oferita de Fisc la ordinul Cotrocenilor a disparut, iar statul ar putea declansa procedura executarii silite.

In luna martie a anului 2000, Grupul Tender a achizitionat societatea Atlas GIP Ploiesti, fosta Intreprindere de Carotaj si Perforare, liderul de atunci al pietei geofizicii de sonda. Miza era uriasa, pentru ca societatea detinea practic harta bogatiilor subterane ale tarii. Desi principalul client era SNP Petrom, de la care incasa sume considerabile pentru prospectiunile geologice, societatea a inregistrat inca din primul an de activitate restante la bugetul de stat. Datoriile mari nu au impiedicat insa conducerea companiei sa deschida o reprezentanta in Kazahstan, Atlas GIP fiind partener de nadejde in contractul de exploatare a zacamintelor petrolifere obtinut de Petrom.

Citeste si:  Restricții la vânzarea de ouă în Marea Britanie

Chiar daca datoriile acumulate la bugetul de stat cresteau de la o luna la alta, prin aplicarea penalitatilor, Fiscul prahovean doar s-a facut ca incearca sa recupereze debitele. Timp de patru ani, societatea lui Tender a fost practic una protejata.

Surse din interiorul Directiei de Finante Prahova ne-au declarat ca masurile luate in cazul Atlas GIP au fost de la inceput ineficiente: erau blocate doar conturile bancare rar utilizate, s-a pus sechestru pe cateva masini ruginite si utilaje casate. In schimb, Atlas GIP a beneficiat de numeroase inlesniri la plata datoriilor, chiar daca termenele prevazute in contract nu erau respectate aproape niciodata. Asa a ajuns Atlas GIP sa figureze la sfarsitul anului trecut in topul marilor datornici cu o restanta la bugetul de stat de 870,8 miliarde de lei. Desi am incercat sa aflam care este situatia financiara a companiei in prezent, directorul Atlas GIP, Flaviu Pop, a refuzat orice dialog.

O alta societate prahoveana cumparata de Tender in 2003 si care a ajuns in pragul falimentului este Videlmar Urlati. Considerat acum cativa ani cel mai mare producator de vin din Prahova, Videlmar si-a restrans activitatea, invers proportional cu cresterea datoriilor. Daca la bugetul de stat figureaza cu o restanta de 7,6 miliarde de lei, la bugetul local mai are de platit alte patru miliarde. “Noi am inceput procedura de executare silita pentru recuperarea taxelor si impozitelor locale datorate. Am pus sechestru pe mai multe active, pe care le vom scoate la licitatie. Dupa privatizare, societatea nu a mers deloc bine”, a declarat Marian Machitescu, primarul orasului Urlati. Pentru ca zeci de hectare de vita-de-vie, apartinand Videlmar, au fost abandonate, hotii au furat tot ce putea fi valorificat la fier vechi, iar butucii de vita nobila au ajuns lemne de foc pentru localnicii saraci.

Citeste si:  Tirg de joburi in pijamale

De la predarea dosarului Atlas GIP de catre Directia de Finante Prahova la ANAF nu se mai stie nimic de datoriile pe care compania le are la bugetul de stat. “Cat timp societatea a figurat in evidentele noastre, a fost pe primul loc in topul datornicilor. Acum, Atlas GIP este in portofoliul marilor contribuabili al ANAF”, ne-a declarat Iuliana Nistorescu, purtatorul de cuvant al Finantelor prahovene.

Ovidiu Tender a primit din partea procurorilor de la Parchetul General interdictia de a parasi tara, dupa ce a fost audiat mai multe ore de procurori. Oamenii legii au emis o ordonanta de interdictie pentru o perioada de 30 de zile. Omul de afaceri este cercetat in dosarul RAFO, in care este acuzat pentru spalare de bani, inselaciune si asocierea in vederea comiterii de infractiuni. De aceleasi fapte este acuzat si Corneliu Iacobov, anchetat si el in stare de libertate.