Deputatii din Comisia pentru regulament au pornit cronometrul in cursa pentru detronarea lui Adrian Nastase din fruntea Camerei inferioare a forului legislativ. Coalitia a reusit sa-si impuna punctul de vedere referitor la revocarea presedintelui Camerei Deputatilor, la propunerea nemotivata a majoritatii parlamentare. Ca o slaba consolare, conservatorii s-au oferit sa-l sustina pe Nastase pentru un post de vicepresedinte.

Coalitia de guvernamant nu va fi nevoita sa caute motive pentru a cere revocarea lui Nastase din functia de presedinte al Camerei Deputatilor. Dupa sase ore de discutii, deputatii PNL, PD, UDMR si PC din comisia de specialitate au obtinut ceea ce doreau, astfel ca noul regulament prevede ca presedintele forului poate fi revocat la cererea majoritatii parlamentare, schimbarea intelegerilor politice fiind un argument in sine pentru a demara procedurile de demitere a acestuia. Deputatul democrat Daniel Buda a insistat ca membrii coalitiei sa nu fie obligati sa prezinte o motivatie in scris, invocand faptul ca este normal ca cei care detin majoritatea sa aiba dreptul de a schimba conducerea forului legislativ.

Nastase, comparat cu un condamnat de drept comun

Surprinzator, cea care a facut opozitie vehement in cadrul dezbaterilor a fost deputata peremista Olguta Vasilescu, in timp ce presedintele pesedist al comisiei, Ioan Bivolaru, s-a dovedit ceva mai conciliant si mai resemnat. Vasilescu a comparat situatia lui Nastase cu aceea a unui condamnat de drept comun, sustinand ca judecatorul este obligat sa-si motiveze sentinta. “Avem nevoie de o motivatie pentru a vota in plen propunerea de revocare. Altfel, presedintele Camerei, care este al treilea om in stat, dupa seful statului si presedintele Senatului, va putea ramane la mana unor coalitii care se formeaza peste noapte si s-ar putea ca acum sa il schimbam pe Adrian Nastase, iar in primavara sa o schimbam pe Mona Musca, asa cum se prefigureaza ca ea sa devina candidatul Aliantei pentru functia de presedinte”, a declarat Olguta Vasilescu.

Citeste si:  Amânare. Neimpozitarea profitului reinvestit, poate din 2010

Cadoul conservatorilor

Textul final adoptat de comisie prevede ca presedintele poate fi revocat fie la cererea majoritatii parlamentare, fie a grupului parlamentar care l-a propus sau daca a incalcat Constitutia sau regulamentul forului legislativ. Oricum, se pare ca Nastase nu va deveni un simplu deputat in cazul in care planurile coalitiei vor fi puse in aplicare cu succes, si asta gratie unui amendament al conservatorului Bogdan Ciuca. Potrivit propunerii acestuia, votata in comisie, in cazul in care un grup parlamentar pierde functia de presedinte al Camerei, ii revine automat un post de vicepresedinte in Biroul Permanent, pe langa celelalte functii detinute in structura de conducere a forului legislativ. Pesedistii ar avea posibilitatea de a-l pastra pe Nastase ca vicepresedinte, daca liberala Mona Musca va castiga batalia pentru sefia Camerei Deputatilor. Comisia a mai stabilit ca Nastase nu va putea fi prezent la sedinta in care va fi “condamnat”, mai exact deputatii au votat ca presedintele caruia i s-a cerut revocarea sa nu mai prezideze sedinta in care se discuta revocarea. Deputatii vor alege un nou presedinte chiar in ziua in care vor decide asupra revocarii celui contestat, astfel incat sa nu mai fie timp pentru cine stie ce sesizari sau alte demersuri de blocare a inlocuirii.

Citeste si:  Cetatenii romani pot recupera impozitul

Sanctiuni pentru guvernanti

Dupa ce au transat problema revocarii presedintelui si a celorlalti membri ai Biroului Permanent, dupa acelasi principiu, deputatii din comisie au continuat dezbaterile intr-o atmosfera relaxata, ieri avand chef de glume si de sicane colegiale. Astfel ca in a doua zi de lucrari la comisie, membrii acestui for au cautat sa termine cat mai repede dezbaterile, democratul Daniel Buda repetand aproape la fiecare articol ca nu sunt obiectii. Ei au mai stabilit ca proiectele de lege initiate de guvern sa fie retrase de pe ordinea de zi in cazul in care ministrul sau secretarul de stat nu vine sa le sustina in plen, in incercarea de a “sanctiona” astfel executivul. De asemenea, deputatii au mai decis ca o comisie speciala de ancheta sa poata cere urmarirea penala a guvernantilor, insa doar a celor care au ocupat sau ocupa functia de ministru in mandatul respectiv. Si ca sa de dovada de transparenta, deputatii au hotarat ca, pe langa stenogramele sedintelor in plen, sa fie publicate pe site-ul Camerei si sintezele lucrarilor in Biroul Permanent si in comisii, cu exceptia sedintelor cu caracter secret.

Citeste si:  START in afaceri

Autor: Roxana Preda