Brexit: de ce au fost negocierile atat de dificile? Numerosi sunt cei care isi pun aceasta intrebare.

Negocieri tumultoase

Din iunie 2016, pana in 1 ianuarie 2021, data intrarii in vigoare al acordului comercial dintre Regatul Unit si Europa, negocierile din jurul Brexitului au oferit spectacolul unui proces tumultos.

Negocierile din jurul Brexitului, care au tinut Uniunea Europeana cu sufletul la gura timp de patru ani nu au fost lipsite de evenimente, nu totul s-a desfasurat in mod calm asa cum promisese prim ministrul britanic Boris Johsnon si echipele sale pro-Leave. Chiar daca Brexitul a fost votat pe data de 23 iunie 2016, procesul de negociere a debutat in mod oficial pe data de 29 martie 2017 atunci cand Regatul Unit a activat articolul 50 din tratatul cu Lisabona.

Au urmat doua acorduri: acordul “divortului”, aprobat de parlamentul britanic pe data de 9 ianuarie 2020 si acordul asupra conditiilor post-divort, semnat in-extremis pe data de 24 decembrie 2020.

Citeste si:  Patronatele cer statului sa-si plateasca datoriile si sa demareze investitiile

De ce a fost acest process atat de haotic?

Printre teoriile legate de procesul de negociere, modelul profesorului american William Zartman, din cadrul Universitatii Johns-Hopkins permite clarificarea principalelor dificultati intalnite. Conform acestuia, orice negociere trebuie sa urmeze, in mod obligaoriu, trei etape:

– Diagnosticul realizat initial individual de fiecare din partile implicate, apoi distribuit intre parti;
– Formula: partile isi construiesc impreuna structura unui viitor acord (lista punctelor de negociat);
– Detaliul: partile decid introducand in formula elementele concrete ale acordului;

Pentru Britanici, Brexitul pare a fi exemplul perfect al unei negocieri in cadrul careia, atat obiectivul cat si strategia au fost definite fara un diagnostic complet al situatiei. Uniunea Europeana pare sa fi anticipat mult mai bine aceste negocieri, fara indoiala deoarece este mult mai bine echipata.

Aceste negocieri dificile, care au durat patru ani, au drept rezultat un proces haotic si explica in special ca aceste numeroase obstacole intalnite nu au fost prevazute initial. In ciuda numeroaselor obstacole, Regatul Unit a reusit sa iasa din Uniunea Europeana.

Citeste si:  Statul negociaza cu partea coreeana pentru a prelua 51% din actiunile Daewoo Romania