Romania va relua exporturile de carne de pasare în UE la o data care va fi comunicata de Comisia Europeana peste zece zile, a anuntat ministrul Gheorghe Flutur. Gripa aviara a provocat industriei avicole autohtone pierderi de 33 milioane de euro.
Romania va relua in cateva zile exportul de carne de pasare in tarile Uniunii Europene, a anuntat ministrul agriculturii, Gheorghe Flutur. Acesta a fost instiintat de oficialii de la Bruxelles despre reluarea exportului de carne de pasare.
Data exacta va fi anuntata peste zece zile, printr-o scrisoare oficiala de la UE.
„Comisia Europeana va da voie Romaniei sa exporte carne de pasare in curand. In urmatoarele zece zile vom primi o scrisoare prin care Comisia ne va comunica data exacta a reluarii exportului de carne“, a declarat Flutur.
Romania exporta aproximativ 10 tone de carne de pasare, o cantitate nu foarte mare dupa aprecierile ministrului Flutur, dar reluarea exportului este un semnal pozitiv.
Industria romaneasca a carnii de pasare a avut de suferit din cauza gripei aviare, pierderile estimate de la identificarea primului caz de gripa aviara si pana pe 20 decembrie 2005 fiind, potrivit Uniunii Crescatorilor de Pui din Romania, de 33 milioane de euro.
In tara noastra au fost confirmate 53 de focare de gripa aviara, într-un interval de aproximativ sapte luni.
Toate au fost închise dupa eliminarea pericolului.
Raspandirea rapida a virsului gripei aviare pe continent a afectat considerabil industria avicola europeana.
Astfel, Franta pierde aproximativ 40 milioane de euro pe luna din cauza reducerii consumului de carne de pasare, precum si a faptului ca exporturile sale masive de produse avicole au fost blocate in circa 40 de tari.
Ministerul Agriculturii a cheltuit, din octombrie 2005 si pâna în aprilie 2006, peste 3 milioane de euro pentru a despagubi proprietarii de pasari din judetele afectate de gripa aviara. In 53 de focare au fost sacrificate peste 400.000 de pasari. Peste 16.000 de persoane din judetele unde s-au înregistrat focare de gripa aviara au fost despagubite de catre Guvern.
Cei ale caror pasari au fost sacrificate pentru eradicarea gripei aviare au fost despagubiti cu sume cuprinse între 60.000 si 80.000 lei vechi/kilogramul de pasare în viu.
Autoritatile vor continua sa recolteze probe de la pasarile din zonele cu risc ridicat, chiar daca ultimul focar de gripa aviara a fost închis la 21 aprilie.
Autor: Luminita Capra