Admiterea aduce Universitatii de Vest din Timisoara un venit de 5,4 miliarde de lei numai din taxele de inscriere la zi, iar un alt miliard vine din inscrierea la fara frecventa si invatamintul la distanta. Universitatile cistiga bani frumosi si din taxele percepute strainilor.
Din totalul de 5.475 de locuri pentru anul universitar urmator, 3.340 sint cu taxa, numai ca, pina sa incaseze taxa anuala, universitatile incaseaza miliarde de lei din taxa de inscriere.

O mare parte din profiturile anuale ale universitatilor vin si de la studentii straini. La Universitatea de Medicina din Timisoara, studentii straini platesc 3.600 de dolari pe an taxe de scolarizare.

Afacere trasnet la stat

„Taxa de inscriere este de un milion de lei, pentru toata lumea“, spune secretarul-sef al UVT, Silvana Puiu. Daca se ocupa toate locurile, universitatea cistiga numai din inscriere 6,4 miliarde de lei. „La facultati se platesc taxe suplimentare de inmatriculare, intre 20 si 50 de euro“, a mai spus secretarul-sef al UVT. Din cele 3.340 de locuri cu taxa, cele mai multe sint la Facultatea de Stiinte Economice, 1.000, dintr-un total de 1.500. Taxa de scolarizare este de 500 de euro pe an. Umflarea cifrelor de scolarizare pe locurile cu taxa s-a produs, desi Universitatea este in criza de spatii.

Citeste si:  Tot mai multi romani incearca sa fraudeze bancile cu bilete la ordin

Valuta forte din Asia

Cei 500 de straini care invata la Universitatea de Medicina din Timisoara aduc un venit anual de 1,8 milioane de dolari. Grosul valutei vine din Asia, cei mai multi fiind studentii indieni.

Pe locul doi sint tunisienii si pe trei – grecii. Numarul studentilor greci a scazut dupa ce in tara de origine li s-au impus examene suplimentare din cauza nivelului slab de pregatire.

Conform secretarului-sef al UMF Timisoara, Ionel Puia, pentru anul universitar urmator se ofera 505 locuri bugetate si 345 cu taxa. „Taxele pentru romani difera in functie de numarul anilor de studiu. La facultatile cu 4,5 si 6 ani de studiu, primul an costa 700 de dolari, iar urmatorii, cite 1.000. Pentru specializarile de trei ani, primul an costa 400 de dolari, iar restul, 700“, a spus Puia.