Metro Cash&Carry, Romtelecom, Orange, Mobifon, Alro, Petrom Service si Rompetrol Downstream sunt companiile care domina clasamentele agentiei de evaluare Coface Romania, din perspectiva cifrei de afaceri pe 2004. Coface a realizat un clasament in care sunt incluse cele mai reprezentive 159 de societati, clasificate dupa performanta financiara din 2004 si impartite in noua domenii de activitate: agricultura; industria extractiva; industria prelucratoare; constructii; comert; hoteluri si restaurante; transporturi si telecomunicatii; tranzactii imobiliare, informatica, inchirieri precum si alte activitati prestate intreprinderilor; alte servicii.
Selectia a avut in vedere tipul de bilant depus de societatile analizate pana la date de 31 decembrie 2004. Astfel, au fost stabilite trei grupe, si anume societati care au depus bilantul conform reglementarilor armonizate cu directivele europene, care au depus bilantul simplificat si microintreprinderi. Criteriile utilizate de agentie au fost nivelul de indatorare, solvabilitatea si lichiditatea, profitabilitatea si absenta restantelor la bugetul statului.
Ierarhizarea societatilor care au indeplinit toate cele cinci criterii s-a realizat dupa nivelul cifrei de afaceri. Astfel, au fost stabilite trei grupe de premianti: “Companii care au depus bilantul precum Reglementarilor armonizate cu Directivele Europene”, “Companii care au depus bilantul simplificat” si “Microintreprinderi”. La prima categorie firmele fruntase sunt: Avicola Calarasi, Petromservice, Coca-Cola HBC Romania, Energo Montaj, Metro Cash & Carry Romania, Sind Romania si Romtelecom. Premiantii sectiunii secunde sunt, printre altele, societatile Universal Zalau, Editura Intact, Comnord Bucurest, Toyota Romania, Asbis Romania, MJ Maillis Romania si Calimanesti Caciulata SA. In grupul celor mai reprezentantive societati la sectiunea microintreprinderi se regasesc Crisforest SRL Radauti, Scala Design SRL Nasaud, Ergon Construct SRL Bucuresti si Sephard Casa SRL Onesti. Nu au fost incluse in top regiile autonome, societatile nationale, societatile de intermediere financiara (banci, asiguratori etc.), companiile din domeniul energetic (producatorii de energie), sanatate, invatamant, administratie publica, aparare.
Pentru realizarea topului, Coface Romania a luat in calcul rezultatele financiare raportate la 31 decembrie 2004 de catre un numar de 429.363 firme. Un total de 125.077 (29%) de firme aveau datorii la bugetul de stat in 2004, iar 166.208 companii (39%) au incheiat anul 2004 cu pierderi. Un numar de 44.799 aveau atat datorii la bugetul de stat, cat si pierderi. Coface a realizat si o structurare geografica a companiilor, dupa ponderea regionala a firmelor premiate si dupa ponderea companiilor pe zone in functie de cifra de afaceri totala. In prima sectiune conduce capitala, care din totalul firmelor premiate are o pondere de 26,42%, la polul opus fiind Oltenia (3,14%) si Moldova (6,92%). Referitor la ponderea regionala a companiilor in functie de cifra de afaceri totala, prima pozitie este detinuta tot de capitala, aici activand mai mult de jumatate din aceste companii (54,26%). Codasii la aceasta categorie sunt moldovenii, doar 1,16%. In ceea ce priveste sectoarele economice cu cele mai mari cifre de afaceri, domeniul comertului se afla pe prima pozitie, urmatoarele locuri fiind ocupate de transporturi si telecomunicatii, industria prelucratoare, industria extractiva si constructii.
Autor: Bogdan Asaftei