Codul Fiscal pare sa fie o sarcina mult prea greu de dus la capat de catre Ministerul Finantelor Publice (MFP), institutie care este pe cale sa-si incalce propriul termen de finalizare a acestui document asteptat de peste jumatate de an de mediul de afaceri.

Astfel, dupa ce a anuntat cu o saptamana inainte data de la care ar fi trebuit sa intre in vigoare noul Cod, respectiv 1 ianuarie, ca va supune aprobarii Guvernului propunerile de modificare in prima parte a lunii ianuarie, termenul aluneca acum spre finele lunii in curs.

Regula modificarilor dese si a revenirilor

“MFP va trimite pana la finele lunii in curs, Guvernului si apoi Parlamentului, propunerile de modificare a Codului Fiscal”, ne-au declarat reprezentantii ministerului amintit, care au dorit sa-si pastreze anonimatul.

Acestia sustin ca, in acest interval, mai sunt programate intalniri cu reprezentantii sindicatelor si patronatelor pe tema cererilor acestora de modificare a Codului Fiscal. Un exemplu in acest sens este sedinta cu membrii Consiliului Economic si Social programata pentru astazi. Reamintim ca, la presiunea comunitatii de afaceri, Ministerul Finantelor a anuntat, pe 22 decembrie 2005, ca va transmite Guvernului, la inceputul lunii ianuarie, modificarile aduse Codului Fiscal, iar in cursul aceleiasi luni Executivul va inainta Parlamentului un proiect de lege care va contine noile prevederi.

Citeste si:  Pretul terenurilor, influentat de nivelul de zgomot al zonei

Unul dintre cele mai mari reprosuri aduse MFP este instabilitatea creata asupra mediului de afaceri de modicarile aduse legislatiei fiscale “de regula” fara a respecta termenul de sase luni impus de lege. In 2005, Codul Fiscal a suferit sase modificari.

Autor: Carmen Neacsu