Esti pus pe fapte mari. Ai si ceva bani rezervati si cea mai buna alternativa pentru tine nu este un fond de depozit, ci Bursa. Dar inainte sa incepi sa cumperi actiuni de la cine stie ce companie anonima abia listata la Bursa, mai intai iti trebuie o perioada de studiu… in care sa-ti pui la punct lista cu trucuri de care sa tii cont atunci cand vei investi.

Nu pleca la drum fara cunostinte minime de economie

Daca nu ai observat pana acum, atunci afla ca piata bursiera urmeaza cu constiinciozitate aceleasi principii care stau si la baza economiei. Si aici ma refer in mod special la legile legate de cerere si de oferta. Astfel, daca pe piata este o cerere mare de actiuni ale unei companii anume, si pretul acestora va creste proportional cu interesul cumparatorilor. Insa daca sunt pe piata mult mai multe actiuni puse la vanzare, decat cumparatori in sine, in acest caz pretul actiunilor va scadea si el.

Studiaza cu atentie compania de la care vrei sa cumperi actiuni

Inainte de a te apuca sa cumperi actiuni dupa sfaturile primite de la amici sau dupa ureche, mai intai documenteaza-te serios.
In fond, sunt banii tai si tu ar trebui sa ai cel mai mare interes in cresterea resurselor tale financiare.

Intocmeste un profil cat mai detaliat al companiei respective. Ia in considerare trecutul ei in lumea afacerilor, evolutia sa pe piata, articole referitoare la companie din publicatiile de specialitate, serviciile oferite, produsele, activitatile sale, etc. Toate acestea iti vor fi de mare folos in momentul in care va trebui sa descoperi care dintre alegerile tale sunt cele mai stabile si sigure pentru a atinge rezultatele promise.

Alege o firma capabila sa se mentina pe piata

Cu o oferta atat de variata de companii listate la bursa iti poate fi, intr-adevar, cam greu sa te decizi, mai ales daca esti incepator. Cele mai stabile sunt afacerile care sunt detinute de stat (partial sau in majoritate). Si cam tot ceea ce este legat de comunicatii si petrol are sanse mari sa te transforme intr-un investitor fericit. Totusi, chiar daca companiile IT sunt cele care de regula au cea mai mare crestere, numarul lor impresionant iti poate da batai de cap. Cel mai usor este sa-ti intocmesti o lista doar cu companiile IT care au avut o evolutie a profitului continua in ultimii 5-7ani si dintre acestea sa alegi prin eliminarea celorlalte doua-trei nume.

Aboneaza-te la ziarele financiare

Citeste cam tot ceea ce iti cade pe mana despre bursa si despre evolutia actiunilor. Nu omite nici stirile de pe piata romaneasca, fie ea bancara, economica sau financiara, pentru ca nu poti sti niciodata cum o simpla fuziune a unei companii anomine, poate influenta cresterea valorii actiunilor tale, sau de ce nu scaderea ei. Bursa nu este acelasi lucru cu un joc de noroc, unde astepti ca zarul sa cada, din noroc, pe numarul dorit. Aici canstiga cei care se implica cu adevarat, cei care se informeaza, cei care inainte sa investeasca studiaza mai intai piata si evolutia ei.

Investeste in mai multe companii

Nu iti duce toti banii intr-un singur loc. Alege un top trei ale celor mai promitatoare companii si imparte-ti banii in acestea trei. Acest sfat este indicat mai ales incepatorilor. Pentru ca nu se stie niciodata cum o alegere inspirata la un moment dat, se poate transforma in cea mai nesigura afacere. Asa ca pentru ati garanta un succes cat de cat, cumpara actiuni la companii diferite. Astfel nu vei iesi in pierdere, intrucat minusul va fi compensat de un alt castig.

Nu deveni dependent de broker

Chiar daca el este indispensabil atunci cand vine vorba de inceputul tau intr-ale bursei, nu lasa toata treaba pe umerii lui. Da, sfaturile lui iti pot fi de mare ajutor, insa fa-ti temele si singur, pentru ca la urma urmei, brokerul foloseste banii tai, nu ai lui. Daca esti un investitor novice asta nu insemna ca trebuie sa fii si vulnerabil.

Ah, si nu fii lacom

Chiar daca auzi in stanga si in dreapta de castiguri impresionante la Bursa, ele apartin de regula jucatorilor profesionisti, cu experienta si cu destul de mult capital la dispozitie care le permit sa riste. Tu mai intai trebuie sa inveti sa joci, si chiar daca la inceput nu castigi cine stie ce, cel putin vei avea siguranta ca nu vei iesi in pierdere.

Autor: Ana Zidarescu