– Autoritatea Nationala pentru Turism a lansat o idee prin care vrea sa dea o gura de oxigen turismului: tichetele de vacanta

– Potrivit estimarilor, masura ar aduce 200.000 de clienti in plus industriei, insa cresterea va fi mai mult cantitativa decat calitativa

– Deocamdata, Spania si Bulgaria sunt destinatiile estivale preferate de turistii romani, depasind Grecia, care a fost tinta favorita in 2005

Piata turismului autohton ar putea creste cu pana la 40 la suta, sunt de parere reprezentantii Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism. Acesta ar putea fi efectul unei incercari de resuscitare a turismului intern, potentialul “colac de salvare” constand in lansarea spre dezbatere publica, de catre Autoritatea Nationala pentru Turism, a proiectului de lege al tichetelor de vacanta.
Legea tichetelor de vacanta va duce la cresterea turismului de pe piata autohtona cu circa 200.000 de turisti, din categoria celor cu venituri scazute, a declarat presedintele ANAT, Gheorghe Fodoreanu. “Este o idee senzationala si cred ca principala repercusiune va fi aceea a cresterii cantitative a numarului de turisti, care altfel stateau in balcon”, a spus presedintele ANAT. Acesta a precizat ca, raportat la circa patru milioane de salariati, sectorul de turism va castiga circa 200.000 de clienti. “Cresterea nu va fi foarte mare din punct de vedere calitativ, ci cantitativ, insa va duce si la o majorare a incasarilor din turism si la o mai buna calitate a serviciilor”, a precizat Fodoreanu.

“Efectul multiplicator”

Citeste si:  Flutur avertizeaza - "PNL risca sa ajunga la 7% in sondaje"

Presedintele ANAT a vorbit, de asemenea, si de “efectul multiplicator” al proiectului tichetelor. “Hai sa ne gandim in felul urmator: Turistul vine cu un pachet turistic de 100 de euro. In momentul acela, noi trebuie sa fim siguri ca acesta mai are inca 100 de euro in buzunare. Acesta este efectul multiplicator care va aduce bani si la bugetul de stat”, ne-a spus Fodoreanu. Conform proiectului, angajatul va trebui sa plateasca o contributie lunara echivalenta cu minim 25 la suta si maxim 100 la suta din salariul minim pe economie pe o perioada de minimum patru luni si maximum 11 luni.
Potrivit Rompres, si angajatorul contribuie la acest fond, dar contributia nu poate fi mai mica decat contributia lunara a salariatului, reprezentand minimum 25 la suta din salariul minim pe economie. Odata perioada de contributie incheiata, unitatea emitenta a tichetelor, la cererea angajatorului, va emite tichete de vacanta nominale. Valoarea nominala a tichetelor va fi egala cu suma varsata pana atunci de catre salariat si angajator la fondul comun pentru tichete de vacanta, la care se adauga o suma egala cu dobanda calculata de banca unde este deschis contul special pentru varsamintele efectuate de salariat si angajator.

Buget de vacanta majorat cu 20 – 80%

Conform Rompres, Romania nu este prima tara in care ar putea functiona acest sistem, existand legi ale tichetelor si in Franta, din 1982, si in Ungaria din 1998. Salariatul beneficiaza astfel de crearea unui sistem care sa ii permita efectuarea unei vacante impreuna cu familia sa in perioada concediului, avand un buget de vacanta majorat cu 20 la suta – 80 la suta, cresterea fiind neimpozabila, si are la dispozitie titluri de plata cu valori cuprinse intre 50 si 500 RON, in timp ce angajatorul beneficiaza de avantaje sociale motivante pentru salariati, iar contributia angajatorului la Fondul Comun pentru tichete de vacanta este exonerata de plata impozitului pe profit, a explicat presedintele ANT, Ovidiu Iuliu Marian.

Citeste si:  Stirile TVR isi cauta sef

18 milioane euro, suplimentare pentru turism

Turismul ar putea primi la a doua rectificare bugetara din acest an fonduri suplimentare de 18 milioane de euro, care se vor adauga la bugetul de 3,4 milioane de euro prevazut pentru acest an, a declarat presedintele Autoritatii Nationale pentru Turism, Ovidiu Marian. El a mentionat ca fondurile vor fi alocate atat pentru dezvoltarea turismului intern, cat si pentru promovarea turismului romanesc pe plan international.
Oficialul ANT a solicitat autoritatile locale si investitorii privati sa vina in sprijinul Autoritatii cu proiecte concrete, in conditiile in care cunosc mai bine specificul zonelor turistice. In primul trimestru, numarul turistilor a fost de aproximativ 1,1 milioane, majoritatea romani, cu 10,8% peste nivelul din perioada similara a anului precedent, potrivit datelor Federatiei Patronatelor din Turismul Romanesc.

Spania si Bulgaria, in vizorul turistilor romani

Spania si Bulgaria sunt in acest an destinatiile estivale europene preferate de turistii romani, depasind Grecia, care a fost tinta preferata de vacanta a romanilor in 2005, potrivit aprecierilor membrilor ANAT. “Spania, Grecia si Turcia vor fi tot timpul destinatii importante pentru turistul roman. In acest an, Spania este pe primul loc ca destinatie, dupa ce anul trecut Grecia a fost cautata, dar asta nu inseamna ca celelalte destinatii au cazut, se schimba doar optiunea”, a declarat, pentru Rompres, presedintele ANAT, Gheorghe Fodoreanu. Oficialul a precizat ca, daca in urma cu cinci ani, turistii preferau ofertele ieftine, acum prevaleaza un raport bun calitate-pret pentru a alege o destinatie turistica.
Alaturi de Spania, numarul de romani care prefera in acest an litoralul bulgaresc a crescut de sase-opt ori. “Bulgaria este o destinatie tot mai cautata si poate fi catalogata surpriza verii. De exemplu, anul acesta numarul de turisti romani care merg in week-end in Bulgaria a crescut, in aceasta perioada, de la 150 la 1.500 de turisti, iar pe intreg sezonul numarul turistilor autohtoni va depasi de sase-opt ori numarul de anul trecut”, a precizat Fodoreanu.

Citeste si:  Investitiile la Bursa trec pe card

Autor: Gabriel Botezatu