Atat tarile sarace, cat si cele puternic industrializate se confrunta cu o problema comuna: reconversia profesionala a populatiei.
Peste tot in lume, indiferent de nivelul de dezvoltare, cresterea economica creeaza bogatie, dar nu si suficiente locuri de munca.
Niciodata lumea nu a produs o asa mare cantitate de bogatie. Niciodata atatea tari nu au cunoscut o expansiune atat de rapida.
Cu toate acestea, problema muncii, a locurilor de munca, nu a fost rezolvata. ´´Din 1995 si pana in 2005, numarul somerilor – a celor care cauta de munca, dar nu gasesc pentru o perioada indelungata – a crescut de la 157,3 milioane la 191,8 milioane, ceea ce reprezinta o crestere cu 21,9%´´, se arata intr-un raport al Biroului International al Muncii (BIT), care tocmai a organizat la Geneva cea de-a 96-a sesiune a Conferintelor internationale ale muncii, se arata intr-un material publicat de cotidianul Le Figaro.
Aceasta institutie, cea mai veche dintre toate marile organizatii internationale, a fost creata in 1919 in cadrul unui Tratat de la Versailles. Ea provine dintr-o structura originara tripartita, in care au fost asociate guvernele, muncitorii si angajatorii.
Cei 4.000 de delegati, de toate nationalitatile, adunati la Geneva pentru mai bine de trei saptamani de discutii, au ca scop principal examinarea ´´principalelor schimbari de pe piata muncii´´ si analizarea bilantului controversat al globalizarii.
Cert, comertul international nu va inceta sa progreseze. Importanta sa in Produsul Intern Brut mondial s-a dublat din anii ´60.
Astazi, tarile in curs de dezvoltare asigura o treime din schimburile planetei. Cu toate acestea, ´´jumatate din mana de lucru la nivel mondial, care este ocupata in mediul rural, in agricultura de subzistenta sau in economia informala a oraselor din zonele in curs de dezvoltare, nu castiga suficient pentru a depasi pragul saraciei, adica peste un dolar pe zi´´, noteaza BIT in raportul sau introductiv.
Salutand cresterea spectaculoasa a investitiilor straine directe (ISD), BIT considera ca acestea nu exercita inca o influenta decisiva asupra pietei muncii.
Aceasta afirmatie vine in totala contradictie cu datele de pana acum: multinationalele au inregistrat o dezvoltare ultrarapida din anii ´70 si pana in prezent, efectivele lor trecand de la 40 de milioane la 100 de milioane in 2000.
Problema productivitatii
Totodata, BIT recunoaste ca ´´in 2004 aproximativ 565.000 de barbati si femei traind in tarile in curs de dezvoltare muncesc in furnizarea de servicii tarilor dezvoltate. Aceasta cifra ar trebui sa creasca, ba chiar sa se dubleze pana in 2008´´.
Fara a fi neglijabile, transferurile de mana de lucru legate de delocalizari raman cu toate acestea minore, in comparatie cu contextul global, atat in tarile bogate, cat si pe ´´pietele emergente´´. David Arkless, directorul executiv al Manpower din Statele Unite, explicase deja la Forumul de la Davos din 2006 ca ´´trebuie sa terminam cu lamentatiile privind delocalizarile si externalizarile. Ele nu afecteaza decat foarte putini oameni. Castigurile de productivitate distrug mult mai multe locuri de munca´´.
Nimeni nu pare sa scape acestei curse pentru productivitate orientate in toate directiile. Asa se face ca industrializarea in China si in India creeaza prea putine locuri de munca, prea putine in orice caz pentru a absorbi mana de lucru agricola excedentara.
Ansamblul economiei mondiale se confrunta cu o reconversie masiva a populatiei: raportat la totalul de aproape trei miliarde de locuri de munca, dintre care 84% in tarile in curs de dezvoltare, 40% dintre muncitori continua sa fie ocupati in agricultura, 39% in servicii si 21% in industrie. Ca atare, nu sectorul industrial este cel care domina piata muncii. In consecinta, a subliniat Juan Samovia, directorul Biroului International al Muncii, ´´mondializarea constituie o sursa de mare eficacitate economica, dar ne-am insela daca i-am cere sa rezolve problemele sociale”.
Atat in China, cat si in Uniunea Europeana crearea de locuri de munca implica un tratament esentialmente local.
Iar acesta, recomanda presedintele BIT, ar fi bine sa se plaseze dincolo de lupta politica.
Autor: Bogdan Vasilescu