Doar doua absente in randul puterii pot insa transa presedintia Senatului in favoarea PSD
Nu stiu daca se va putea respecta termenul de 15 septembrie in cazul inlocuirii presedintilor de la Camera Deputatilor si Senat”, a concluzionat liderul PNL Calin Popescu-Tariceanu la finalul intalnirii cu parlamentarii partidului sau, la Sinaia. Intrebat daca se va reveni la ideea anticipatelor in cazul in care va esua tentativa de schimbare a lui Nastase si Vacaroiu, acesta a refuzat sa-si imagineze un astfel de rezultat. „A fost usor pripita fixarea unui termen”, a declarat liderul senatorilor PNL, Puiu Hasotti, adaugand ca intarzierea va depinde „de intelepciunea celor de la PSD”. „Cu siguranta insa Regulamentul va fi modificat, iar in privinta schimbarii celor doi zarurile sunt aruncate”, a mai spus Hasotti.
Legat de preferintele pentru Dan Radu Rusanu, vizat pentru preluarea conducerii Camerei Deputatilor, presedintele PNL, Calin Popescu-Tariceanu, a spus ca nu-si permite sa se pronunte. „Exista o competitie in grupul PNL din Camera pentru sefia institutiei. Toti cei care si-au anuntat candidatura sunt indreptatiti sa obtina nominalizarea. Eu nu-mi pot permite sa iau atitudine in favoarea unuia sau altuia”, a precizat acesta.

Citeste si:  „Eminescu sint mai multi“

Schimbarea lui Vacaroiu, pe muchie de cutit

Calea pentru schimbarea lui Nastase si Vacaroiu e deschisa pe jumatate, dar drumul e inca presarat cu obstacole. Coalitia a reusit sa treaca prin comisiile de regulament articolele referitoare la revocarea presedintilor celor doua Camere in forma dorita. Cei aflati in fruntea parlamentului ar urma sa poata fi inlocuiti nu numai la solicitarea grupului parlamentar din care fac parte si in cazul in care incalca grav Constitutia, ci si la cererea a jumatate plus unul din parlamentari, in situatia in care se schimba configuratia politica.
Presupunand ca articolul privind revocarea va fi adoptat in plenul Senatului in aceeasi forma, e nevoie de semnaturile a minimum 70 de senatori pentru initierea procedurii si de tot atatea voturi „pentru” in momentul revocarii. Coalitia are 71 de voturi, in vreme ce PRM si PSD, 63. In joc mai sunt si trei parlamentari independenti dintre care unul – Ioan Talpes – se va alatura aproape sigur PSD.
In concluzie, e suficient ca unul sau doi reprezentanti ai puterii sa tradeze sau sa absenteze pentru ca tentativa de schimbare a lui Vacaroiu sa esueze. Liderul grupului PSD de la Camera, Viorel Hrebenciuc, a estimat deja ca „la Senat s-ar putea crea o bresa” care sa duca la mentinerea actualului presedinte.

Citeste si:  UE se teme de dumping-ul fiscal al Romaniei

Grupul minoritatilor, decisiv la Camera

La Camera Deputatilor, situatia e mai gri in scripte, dar mult mai roz in realitate. Pe hartie, cele patru formatiuni din coalitie insumeaza 152 de deputati, in conditiile in care pentru a initia schimbarea presedintelui si a o obtine apoi le trebuie 165 de sufragii. Aici, cartile le fac parlamentarii din grupul minoritatilor (17) si independentii (19). „Contam pe minim 170 de voturi, deoarece grupul minoritatilor nationale este un grup asociat actualei coalitii si ne va sustine. Si dintre deputatii independenti sunt unii care vor vota alaturi de noi. Dintre independenti, doi-trei sunt deja inregimentati in PNL”, a declarat ieri deputatul PD Ioan Oltean.

Vot din strainatate

Noul Regulament prevede ca Senatul va avea, incepand cu aceasta sesiune, nu doi, ci patru chestori, la fel ca si Camera Deputatilor. Conform unui alt amendament votat la dezbaterile in comisie, senatorii vor putea da votul final asupra unui proiect de lege prin corespondenta atunci cand se afla in delegatii oficiale in strainatate.

Citeste si:  Partidul lui Voiculescu, adoptat de liberali