Firmele care nu se informeaza in ceea ce priveste noile reglementari vor avea de suferit

Aplicarea noului Cod de procedura vamala vine ca o veste proasta pentru multi vamesi romani, acesta urmand a intra in vigoare incepand de duminica, 18 iunie, ora 0. Obiectivul general al noului Cod Vamal este armonizarea legislatiei din domeniu cu exigentele uniunii vamale.
Procedurile vamale care vor deveni mai simple, dar mai stricte, vor impiedica accesul vamesilor la ispite precum spaga. “Noile proceduri indica exact cand, ce si unde sa se controleze. Codul nu va mai lasa portite de acces la ciubuc”, ne-a spus Mihai Ionescu, presedintele Asociatiei Nationale a Importatorilor si Exportatorilor.

Proceduri simplificate

Implementarea noului Cod Vamal aduce cu el proceduri simplificate, dar necunoasterea acestora poate avea efecte negative fata de firmele care se ocupa de import sau export. Astfel, fara informarea corecta a firmelor romanesti asupra schimbarilor majore pe care le implica aplicarea Codului de procedura vamala, dificultatile pe care acestea le vor suporta sunt greu de estimat, au declarat reprezentantii Autoritatii Nationale a Vamilor.
Afirmatia a fost facuta cu ocazia unei intalniri avute cu reprezentantii conducerii Camerei de Comert si Industrie a Municipiului Bucuresti, la sediul organizatiei, cand oficialii vamilor romane au avertizat ca declaratiile vamale nu vor mai putea fi completate fara informatii precise si concrete referitoare la cerintele incluse in noul Cod, in reglementarile si in normele de aplicare aferente. “Introducerea noului Cod si a regulamentului vamal reprezinta un exercitiu de aliniere a mecanismelor specifice din tara noastra la cele din Uniunea Europeana.
Acesta presupune schimbari masive, dar timpul ramas pana la aplicarea lor in practica se numara in clipe. Din pacate, exista foarte multe firme, care nu au in perspectiva ce vor face peste sase luni”, a spus Adrian Costin, directorul Directiei de Tehnologia Informatiilor ANV.

Citeste si:  Basescu si Tariceanu, noi declaratii de avere

Regulile pentru piata romaneasca isi pierd valabilitatea

“Este o problema de mentalitate pe care am remarcat-o mai ales la segmentul IMM-urilor, care considera ca nu vor fi afectate de intrarea Romaniei in UE, tinand cont ca se adreseaza pietei interne. Acestia uita insa ca, dupa 1 ianuarie 2007, piata interna romaneasca va face parte integranta din piata interna europeana”, a punctat directorul general al CCIB.
Obligatia de vamuire in punctul de vama la care este arondat importatorul, conform procedurilor actuale, a generat costuri suplimentare pentru distribuitorii romani, mult peste cheltuielile partenerilor din UE, a afirmat Dan Cotenescu, director al firmei Dacoda, membru in conducerea Uniunii Societatilor de Expeditie din Romania.
“Pana la 1 ianuarie trebuie sa reusim sa invatam cum se lucreaza in Uniunea Europeana”, a declarat directorul Directiei de Tehnologia Informatiilor din cadrul ANV.

Caracterul specific al armonizarii legislatiei vamale

Legislatia vamala, spre deosebire de alte legislatii sectoriale, prezinta doua caracteristici, si anume: este o legislatie extrem de tehnica si, in acelasi timp, este supusa unei evolutii foarte rapide. In procesul de armonizare trebuie sa se tina cont de aceste doua caracteristici.
Pe de o parte, textele cu care opereaza aceasta legislatie trebuie sa fie precise, adica sa ajunga pana la enuntarea practicii administrative in domeniul vamal, iar, pe de alta parte, trebuie sa poata fi usor modificate, adaptate sau completate.
Tehnicitatea regulilor juridice in aceasta materie rezulta din dorinta de a lupta contra fraudei, dar, in acelasi timp, din ce in ce mai mult, de a raspunde mai bine exigentelor economice ale comertului international si consecintelor dezvoltarii diviziunii internationale a muncii.

Citeste si:  Irakul va da inapoi Romaniei un miliard $

Codul Vamal Modernizat

Autoritatile de la Bucuresti doresc sa faca o trecere cat mai facila si spre Codul Vamal Modernizat, care va intra curand in vigoare la nivelul comunitatii europene pana in anul 2013. Acestea din urma se bazeaza pe o conceptie total novatoare, fiind vorba despre vama electronica, ceea ce implica schimbari profunde, inclusiv posibilitatea de a opera in orice loc, 24 de ore din 24, sub forma de fereastra unica, portale unificate pentru Uniunea Europeana.
ANV nu a dorit sa ramana in urma omologilor din Uniunea Vamala europeana, prevazand pana in vara anului 2007 introducerea unui nou sistem de control al exporturilor. CCIB se va alatura autoritatilor vamale romane in efortul de a informa mediul de afaceri asupra noilor reglementari armonizate la cerintele europene, prin organizarea unui curs specializat.
Propunerea a fost lansata de reprezentantul Administratiei Spaniole a Vamilor, Antonio de la Ossa, aflat la Bucuresti pentru a derula un program de twinning intre autoritatile vamale romane si cele spaniole, in vederea alinierii Romaniei la practicile europene in domeniul vamal. Cursul sus-mentionat face parte din a treia etapa a acestui program, care se adreseaza atat functionarilor vamali, cat si operatorilor economici.

Citeste si:  IMM-urile vor subventii pentru promovarea produselor la export

Autor: Gabriel Botezatu