Anul scolar 2005-2006 a debutat nefavorabil pentru oficialii Ministerului Educatiei si Cercetarii, peste 500 de sindicalisti din sistem preferand sa “petreaca” o ora in strada pe langa cladirea ministerului, protestand fata de problemele din invatamant. Numele cel mai des rostit a fost, dupa cum era de asteptat, cel al ministrului de resort, Mircea Miclea, asociat cu cele mai calde “urari de bine, prosperitate” si mai ales cu… “De-mi-si-a!!! De-mi-si-a!!!”.

“Mitingul are trei revendicari principale. Una este salariala, cu finantarea corespunzatoare pentru invatamant. A doua se leaga de comportamentul totalitar al domnului ministru Miclea fata de partenerul social si care ignora de fapt formele de cooperare. A treia doleanta se leaga de viitoarea legislatie din invatamant, preconizata tot de domnul ministru Miclea, care ar crea o confuzie totala in sistem. Este vorba de Legea calitatii, care deja este ordonanta, dar mai mult de viitoarea strategie de descentralizare, care ar pune scoala la dispozitia totala a comunitatii locale si de fapt s-ar pierde titulatura si multe din drepturile salariatilor din invatamant”, ne-a precizat Gheorghe Isvoranu, liderul federatiei “Spiru Haret”.

“Ii cerem totodata ministerului sa respecte regulile parteneriatului social si, in mod deosebit, demisia ministrului Mircea Miclea”, a adaugat Isvoranu.

La mitingul organizat de Federatia “Spiru Haret” au luat parte si membri ai celorlalte doua mari confederatii sindicale, Federatia Educatiei Nationale si Federatia Sindicatelor Libere din Invatamant.

Citeste si:  Hic et nunc

Si cadrele didactice universitare se pregatesc de proteste, din cauza neindexarii promise anul trecut.

Mitingul de ieri nu a fost decat un avertisment adresat guvernantilor, “grosul” miscarilor de protest general urmand sa inceapa de la 1 octombrie, sindicalistii din Educatie neexcluzand oprirea spontana a lucrului sau chiar greva generala pe termen nelimitat.

Ieri, membrii Federatiei Sindicatelor din Invatamant “Spiru Haret”, Federatiei Educatiei Nationale si Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant au protestat, timp de o ora, la sediul Ministerului Educatiei si Cercetarii din str. General Berthelot. Autorizatia emisa de autoritatile locale pentru mitingul de luni a autorizat pichetarea sediului MEdC intre orele 13.00 si 14.00.

Participantii la miting plecati in mars catre minister au fost asteptati la sediul institutiei de alti cateva sute de protestatari.

Propunerile MEdC privind majorarea salariilor pe criterii de performanta au fost poate cea mai sensibila problema pentru protestatari. “Federatiile sindicale din invatamant nu au nimic impotriva salarizarii in functie de competenta. Eu acuma as dori sa transmit ca noi avem o mare nemultumire. In momentul in care au fost dublate salariile cadrelor didactice universitare, acolo s-a facut o selectie intre cadrele didactice mai competente si cele mai putin competente la nivel universitar? Nu, din contra, toti profesorii universitari au primit o dublare a salariilor, indiferent de modul in care isi desfasoara activitatea la catedra; or, domnul Miclea face parte din aceasta categorie”, a declarat Marius Nistor, presedintele executiv al Federatiei “Spiru Haret”.

Citeste si:  Noi reguli pentru capsulele de cafea

“Este un avertisment si o invitatie la dialog. Noi, reprezentantii federatiilor sindicale, am luat aceasta decizie de a nu declansa o forma de protest extraodinar de dura. Puteam bloca inceperea anului scolar, dar am zis: inca nu vom declansa aceasta forma de protest. Dar daca nu va exista o reactie pozitiva din partea ministerului, reactia noastra va fi pe masura”, a avertizat Nistor.

Universitarii nu se lasa mai prejos…

Razvan Bobulescu, presedintele Federatiei Nationale Sindicale “Alma Mater´´ din invatamantul universitar, a declarat ieri ca ministrul educatiei, Mircea Miclea, nu le-a dat nici un raspuns la scrisoarea trimisa de universitari in 25 iulie si in care atrageau atentia asupra faptului ca nu exista acoperire bugetara pentru aplicarea Legii 138 privind finantarea de baza, adica pentru aplicarea indexarii de 13,5%.

“Nu am primit nici un raspuns, iar conducerile universitatilor refuza sa aplice aceasta indexare, a mai spus Bobulescu. In plus, nu a fost rediscutata nici noua grila de salarii. De aceea, vom organiza un referendum pentru a afla daca toate cadrele didactice sunt de acord cu declansarea grevei generale la debut de an univeristar. De fapt, in 3 octombire vom organiza primele actiuni de protest la nivel local”, a mai spus Bobulescu.

Miclea le da peste nas protestatarilor

Ministrul Educatiei si Cercetarii, Mircea Miclea, a declarat luni, la Foeni – Timis, unde a participat la deschiderea anului scolar, ca este adeptul cresterii salariale diferentiate in invatamant, si nu al celei globale.

Citeste si:  Cresterea TVA, o mare eroare. Specialistii propun solutii alternative

Ministrul Educatiei si Cercetarii, Mircea Miclea, a declarat saptamana trecuta, ca doreste ca din bugetul pe anul 2006 Educatiei sa-i revina 5% din PIB si s-a pronuntat in favoarea diferentierii in functie de performanta a salariilor cadrelor didactice.

Miclea a precizat ca si in conditiile obtinerii a 5% din PIB pentru Educatie in anul 2006, fata de 3,81% din PIB in anul 2005, solicitarile profesorilor de crestere a salariilor nu vor fi rezolvate in scurt timp. Ministrul educatiei s-a declarat adeptul diferentierii in functie de performanta a salariilor cadrelor didactice. El a adaugat ca este de acord ca salariile profesorilor performanti sa fie dublate sau chiar triplate. Mircea Miclea a precizat ca, in acelasi timp, pentru cadrele didactice care nu isi dovedesc performanta nu se justifica majorarea salariilor. El a dat spre exemplu cazul profesorilor din cele 193 de scoli in care nici un elev nu a promovat testele nationale in acest an.

Autor: Sorin Iordache