Presedintele PSD, Mircea Geoana, a schitat ieri trei linii principale pe care partidul se va orienta, astfel incat sa demonstreze electoratului atat reforma interna la care s-a angajat, cat si schimbarea tipului de discurs politic. “Cele trei directii ale partidului nostru sunt si reforma profunda si dramatica a clasei politice, o constructie politica pe zona de stanga si centru-stanga romaneasca, in care cei care doresc sa fie alaturi de noi vor fi bineveniti, si, in al treilea rand, un nou pentru ca cetatenii romani sa inceapa sa traiasca mai bine in tara lor”, a declarat Mircea Geoana.

Luate putin la puricat, cele trei directii nu aduc nimic nou, dimpotriva. Trecand cu vederea denumirea pur demagogica a demersului – “Revolutia binelui” – PSD isi propune reluarea temei votului uninominal, dar si un obiectiv destul de ambitios: parlamentul unicameral. “Dincolo de partea legislativa, va fi nevoie evident si de o dezbatere publica, si de o dezbatere constitutionala”, a afirmat Mircea Geoana, referindu-se la sansele acestui proiect. Ideea lui Ion Iliescu de a coagula alaturi de Petre Roman un pol social-democrat este si ea plagiata, numai ca Mircea Geoana o transfera din planul societatii civile in cel politic. “Domnul Ion Iliescu, ca personalitate politica si publica importanta a Romaniei, si alte nume care si-au exprimat interesul pentru o dezbatere pe zona civica sunt mai mult decat utili intr-o astfel de dezbatere”, a afirmat presedintele PSD.

Citeste si:  Aderarea nu va aduce avantaje economice palpabile, considera analistii

Geoana ii curteaza pe Petre Roman si Cosmin Gusa

Atentia lui Mircea Geoana se indreapta tot asupra lui Petre Roman, dar si asupra presedintelui PIN, Cosmin Gusa, sau asupra efemerei miscari ecologiste din Romania. “Petre Roman, Cosmin Gusa sau liderii ecologisti, ca personalitati, vor putea sa aiba in acel forum civic propus de domnii Iliescu si Roman un loc de manifestare. Dar, ca lideri de formatiuni politice, discutia structurata va fi in cadrul acestei platforme politice cu PSD. Suntem hotarati ca, in zilele urmatoare, sa declansam un proces de consultare ce se poate transforma, intr-o anumita perspectiva, chiar si intr-o constructie de tip electoral”, a continuat Mircea Geoana. Presedintele PIN, Cosmin Gusa, a afirmat ca asteapta in primul rand ca propunerile lui Mircea Geoana sa depaseasca nivelul declarativ si sa lanseze o invitatie oficiala la dialog. “Noi avem trei azimuturi principale din punct de vedere politic: pragmatismul, promovarea unei noi generatii de politicieni si problema nationala. Oricine se raliaza acestor idealuri politice si dovedeste cu fapte ca poate fi reformator si consecvent credem ca poate fi partener politic pentru PIN”, ne-a declarat Cosmin Gusa. O alta axa a viitoarei politici a PSD are si ea o denumire cu o rezonanta cunoscuta, “Contractul cu Romania” propus de CDR in campania electorala din 1996 este redenumit si devine “Contract social”, presupunand introducerea unui impozit progresiv pe venit si “pastrarea si largirea mecanismului de TVA diferentiat pentru categorii de produse si pentru categorii de populatie cu venituri mici”. In replica, PNL subliniaza intr-un comunicat ca PSD nu este cel in masura sa faca asemenea propuneri, “atata timp cat PSD nu a reusit sa se reformeze inauntrul sau”.

Citeste si:  Titeiul franeaza economia mondiala

Autor: Diana Stirlea