Statul rus a preluat controlul asupra activelor din Rusia ale grupului francez Danone si ale grupului danez Carlsberg, care isi anuntasera intentia de a parasi piata rusa in urma ofensivei din Ucraina.

Potrivit decretului semnat de Vladimir Putin si publicat pe portalul juridic oficial al Rusiei, 98,56 la suta din actiunile fabricii rusesti de bere Baltika, detinuta de Carlsberg, si zeci de mii de actiuni la Danone, au fost plasate “temporar” sub controlul statului rus. Decretul precizeaza ca 83.292.493.000 actiuni la “Danone Rusia”, detinute de grupul “Produits Laitiers Frais Est Europe”, au fost plasate sub controlul statului rus, alaturi de alte 85.000 de actiuni apartinand grupului “Danone Trade”.

Pierderi financiare

La sfarsitul lunii iunie, producatorul danez de bere Carlsberg a anuntat ca a gasit un cumparator neprecizat pentru activitatile sale din Rusia, la mai bine de un an dupa ce si-a anuntat retragerea din aceasta tara in urma ofensivei rusesti din Ucraina. La sfarsitul lunii martie 2022, grupul anuntase vanzarea principalelor sale activitati din Rusia, unde are 8.400 de angajati si detine marca rusa Baltika din anul 2000. La jumatatea lunii octombrie, gigantul alimentar francez Danone si-a anuntat intentia de a renunta la majoritatea activitatilor sale din Rusia. Grupul, care isi asumase initial prezenta in Rusia pentru a raspunde “nevoilor alimentare esentiale ale populatiilor civile”, declarase ca intentioneaza sa vanda controlul asupra ramurii sale “produse lactate si vegetale”, pastrand-o doar pe cea de nutritie infantila.

Citeste si:  Lantul de magazine Penny, decizii riscante de dragul ecologiei

Gigantul francez precizase ca aceasta operatiune de retragere ar putea “duce la o depreciere de pana la 1 miliard de euro” in conturile sale. Danone comercializeaza lapte si iaurt in Rusia sub marcile Danone, Danissimo si Prostokvashino. In 2010, grupul a cumparat 57,5% din Unimilk, a doua companie de produse lactate din Rusia (21% cota de piata si 25 de fabrici).

De la atacul Rusiei asupra Ucrainei din 24 februarie si de la primele sanctiuni economice impuse de Occident, multe multinationale au parasit Rusia. Altele si-au suspendat activitatile in sectoarele petrolier, auto si de lux.

MM