Acordul de principiu prevede ca Botswana sa permita in continuare gigantului De Beers sa extraga diamante, 25 de ani de acum inainte. Noua intelegere a fost sub semnul intrebarii si negocierile au fost dificile.

Ultimul acord de colaborare luase sfarsit, iar negocierile premergatoare pentru un nou contract au fost sinuoase. Presedintele Botswanei, Mokgweetsi Masisi, a amenintat in repetate randuri ca va rupe colaborarea cu DeBeers, veche de 54 de ani, daca tara sa nu primeste mai multe beneficii.  El a cerut inclusiv ca Botswana sa primeasca o cota mai mare din diamantele extrase si apoi prelucrate de De Beers. Nu au fost date publicitatii detalii privind noul contract, dar potrivit intelegerii de pana acum, Botswana are dreptul la 25 la suta din productia Debswana, sucursala companiei De Beers. Filiala din Botswana aduce gigantului sud-african doua treimi din veniturile anuale, asadar colaborarea cu Botswana e cruciala pentru De Beers.

Negocierile pentru noul acord au inceput in 2018. Vechiul contract expirase in 2020, dar a tot fost prelungit pe perioade scurte, pana la ajungerea la un compromis.

Citeste si:  Porsche demareaza in tromba la Bursa din Frankfurt

„Noile acorduri dintre Botswana si De Beers sunt transformationale si reflecta aspiratiile poporului din Botswana, duc mai departe Botswana si De Beers si sunt fundamentul companiei mixte Debswana, prin investitii pe termen lung” – potrivit comunicatului de presa comun.

Botswana era, in anii 60, una dintre cele mai sarace tari din lume, desi e foarte bogata in resurse. E cel mai mare producator de diamante din Africa. La nivel mondial, Rusia are cele mai mari zacaminte de diamante.

MM