Integrarea Romaniei in Uniunea Europeana este perceputa de circa 40 la suta dintre IMM-uri drept o oportunitate majora, in timp ce numai 26 la suta apreciaza ca ar fi o amenintare pentru dezvoltarea afacerii, a declarat, vineri, presedintele Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR), Ovidiu Nicolescu, la lansarea versiunii în limbile engleza, franceza, germana si spaniola a “Cartei Albe a IMM-urilor din România 2006”.

Dupa o analiza a sectorului si a dinamicii acestuia în anul 2005, Carta Alba a IMM-urilor prezinta o caracterizare a activitatii companiilor pe baza situatiilor financiare anuale, ca si rezultatele unei ample investigatii în rândul întreprinzatorilor, privind starea actuala si viitoare a mediului romanesc de afaceri.

“Evolutia economica este în general pozitiva, dar perceptia privind mediul de afaceri continua sa fie negativa fata de unele sectoare, precum finantarea sau birocratia”, a spus Ovidiu Nicolescu. Sondajul a fost realizat pe un grup de 1.306 întreprinderi mici si mijlocii, esantion pe care Consiliul National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din România îl considera reprezentativ pentru economia Romaniei.

Citeste si:  Firmele care nu si-au depus bilantul pe 2005 la Registrul Comertului, dizolvate

“Lucrarea s-a consacrat deja ca o monografie completa a celui mai important sector din economie – IMM-urile, continând statistici unice referitoare la performantele firmelor din aceasta categorie. Daca sectorul IMM-urilor va putea face fata concurentei de pe piata UE, succesul integrarii din punct de vedere economic este asigurat în mare parte”, a precizat Jonathan Scheele, seful Delegatiei Comisiei Europene în Romania.

Carta reprezinta o analiza atât la nivel national, cat si regional a întreprinderilor mici si mijlocii. Datele din studiu arata ca sectorul privat al micilor întreprinzatori are un potential apreciabil de dezvoltare. Un argument în acest sens îl reprezinta numarul mare de locuri de munca create de firmele private, a mentionat presedintele Consiliului National al Întreprinderilor Private Mici si Mijlocii, Ovidiu Nicolescu.

“Carta Alba a IMM-urilor din Romania 2006 cuprinde si rezultatele unei cercetari desfasurate pe un esantion reprezentativ la nivel national de 1.306 de intreprinzatori, oferind principalele elemente necesare valorificarii potentialului economic si social al IMM-urilor, în scopul transformarii acestora in propulsorul integrarii economiei României, de facto, în Uniunea Europeana”, a precizat Bogdan Pascu, ministru de stat pentru coordonarea activitatilor din domeniile mediului de afaceri si intreprinderilor mici si mijlocii.

Citeste si:  Impozitul minim scoate firmele de pe piaţă

Proiectul pentru noua lege privind investitiile este considerat de Bogdan Pascu drept principalul motor de impulsionare al economiei. Proiectul cuprinde o serie de facilitati ce vor fi acordate investitorilor, printre care credite acordate cu dobanda preferentiala si dreptul de a folosi unele proprietati din domeniul privat al statului sau al autoritatilor locale. Facilitatile vor fi acordate si investitorilor straini si celor români.

“Necunoasterea legislatiei este bila neagra pe care o acord IMM-urilor, iar daca aceasta nu se aplica la nivel managerial eforturile legislative ale Guvernului nu pot avea finalizarea dorita”, a spus vicepremierul Pascu.

Sursa: Rompres & SMART financial – www.SMARTfinancial.ro ©