Fostul presedinte iugoslav, Slobodan Milosevici (64 ani) a murit sambata in inchisoarea Tribunalului Penal International (TPI) de la Haga. Informatia a fost confirmata de avocatului lui Milosevici, care a precizat ca acesta a fost gasit mort in celula sa, la ora 10.00, ora locala.

TPI a deschis o ancheta pentru a afla cauzele mortii, iar primele indicii arata ca Milosevici decedase cu cateva ore inainte de a fi gasit. In urmatoarele zile va fi efectuata o autopsie a corpului lui Slobodan Milosevici si va fi emis un raport toxicologic complet. O ancheta paralela va fi efectuata de avocatii lui Milosevici.

Intr-un comunicat de presa, oficialii TPI au precizat ca Milosevici a fost gasit mort in patul din celula, ca familia acestuia a fost deja anuntata, iar corpul lui va fi autopsiat.

Slobodan Milosevici era in custodia Tribunalului Penal International de cativa ani, fiind inculpat pentru genocid si crime de razboi intr-un proces inceput pe 12 februarie 2002. Desi impotriva sa au fost formulate 66 de capete de acuzare, Milosevici a preferat sa se reprezinte singur in tribunal.

Cu 10 zile in urma, TPI a refuzat sa aprobe cererea lui Milosevici de a fi trimis la tratament in Moscova. Fostul dictator suferea de hipertensiune arteriala si alte boli cardiace, care au dus de multe ori la amanarea procesului de la TPI. Autoritatile din Haga au considerat ca Milosevici poate avea parte de aceleasi tratamente medicale si in Olanda.

Decizia TPI a fost influentata de faptul ca familia lui Milosevici are domiciliul in Moscova. Desi autoritatile ruse au dat asigurari ca fostul dictator va fi inapoiat tribunalului, oficialii de la Haga s-au temut ca medicii sa nu-l faca scapat pe Milosevici, declarandu-l la nesfarsit netrasportabil sau in imposibilitatea de a suporta un proces.

Familia sa, in special sotia si fratele, au acuzat TPI ca este raspunzator pentru decesul lui Milosevici, deoarece i-au refuzat dreptul la tratament medical corespunzator.

Slobodan Milosevici a fost presedinte timp de 13 ani si a fost acuzat de implicare in conflictele din Bosnia, Croatia si Kosovo. Nu a recunoscut niciodata autoritatea Tribunalului Penal International si s-a declarat nevinovat in toate capetele de acuzare. Daca ar fi fost gasit vinovat, ar fi fost condamnat la inchisoare pe viata.