La mijlocul lunii octombrie, pe fondul unor incidente in care au fost implicati mai multi cetateni romani, ca urmare a nerespectarii conditiilor de calatorie in strainatate, ministrul de interne, Vasile Blaga, a anuntat, in timpul unei conferinte de presa, ca s-a elaborat un ghid destinat romanilor care calatoresc in spatiul respectiv, in “spiritul manualului comun Schengen si a conventiei de aplicare a acordului cu acelasi nume”. Primii care “au luat foc” au fost oamenii de afaceri, care au cerut mai multe intrevederi cu ministrul de stat George Copos.

S-au vehiculat mai multe variante despre conditiile pe care ar trebui sa le respecte afaceristii romani pentru a putea calatori in strainatate, in special in spatiul Schengen, printre care, pe langa cele uzuale si care ar trebui respectate de catre toti cetatenii romani, s-ar cere si invitatii autentice sau autentificate, intr-un mod sau altul, de la partenerii straini.

Saptamana trecuta a aparut si zvonul, potrivit caruia la punctele de frontiera s-ar infiinta intr-un viitor apropiat oficii ale Camerei de Comert, care, in schimbul unei taxe, ar urma sa ateste calitatea de “om de afaceri”. Cu acelasi prilej, a fost dezvaluit si faptul ca ministrul George Copos ar fi anuntat intr-o intrevedere cu patronatele ca, daca s-ar ajunge la astfel de masuri, si-ar da demisia. Contactat de catre “Curentul”, George Copos a precizat ca este reala afirmatia referitoare la demisie, dar ca in nici un caz nu se vor lua masuri discriminatorii impotriva oamenilor de afaceri din Romania. Mai mult, George Copos a afirmat ca nu este necesara demisia, fiindca astfel de masuri nu se vor aplica, iar in luna ianuarie, impreuna cu ministerele de externe si interne, se vor reglementa toate aceste aspecte, “astfel incat oamenii de afaceri romani sa se miste cel mai liber cu putinta, fara a plati nici un fel de taxe”. Cu aceeasi ocazie, George Copos a infirmat infiintarea oricaror oficii ale Camerei de Comert la punctele de frontiera.

Citeste si:  Franta, gata de riposta nucleara

Autor: Petre Porea