Presedintele Traian Basescu l-a indicat, in direct, luni seara, la televiziunea nationala, pe controversatul Sorin Ovidiu Vintu ca fiind unul din cei care folosesc mass-media pe care le controleaza pentru a-l ataca. “Stiu ca se investeste mult in presa, fie ca e presa controlata de Vintu, fie ca e presa controlata de… dar sa nu mai dau nume, de unii sau altii, pentru denigrarea lui Basescu”, a spus seful statului, in contextul discutiei despre razboiul sau cu presa. Traian Basescu a acuzat, in mai multe randuri, faptul ca anumite cercuri de interese folosesc mass-media pentru a lansa diverse acuzatii la adresa sa, in incercarea de a demonstra ca “e corupt si el ca noi”, dar Vintu este primul pe care il nominalizeaza in mod direct.

Atacurile la adresa sa nu au fost insa singurul subiect sensibil atins de presedinte. El a vorbit, pe rand, despre guvern, parlament si prioritati legislative, justitie si coruptie, Emil Constantinescu si Mugur Ciuvica, comunitatea de informatii, siguranta nationala etc. Asa cum deja a devenit o obisnuinta, Basescu nu s-a ascuns dupa cuvinte si nu a menajat aproape pe nimeni.

Cu aproximativ o luna inainte de incheierea primului an de mandat, presedintele Traian Basescu a apelat la opinia publica, asa cum a facut-o si in alte situatii grele, pentru a le demonstra, inca o data, adversarilor sai ca dispune de o arma formidabila: electoratul care il sprijina in proportie de peste 50%. Basescu a reactionat la atacurile din presa din ultima perioada subliniind, din nou, ca este un presedinte-jucator care nu se lasa dat la o parte de nimeni: partide politice, guvern sau parlament, justitie sau presa si, mai ales, care nu cedeaza in fata grupurilor de interese.

Citeste si:  Privatizarea BCR, la testul confidentialitatii

Primul lucru pe care l-a facut presedintele in emisiunea de luni seara de la televiziunea nationala a fost sa-si justifice prezenta de duminica la Palatul Victoria, la negocierile cu liderii sindicatelor din invatamant. Basescu a spus ca se ajungea la acelasi rezultat si daca nu mergea la guvern, dar ca riscul unui esec era mult prea mare si a mers la negocieri atunci cand a fost informat ca exista o situatie tensionata. “Am dreptul si obligatia sa ma duc in sediul oricarei institutii a statului roman ori de cate ori consider necesar”, a declarat el, precizand ca nu crede ca premierul Tariceanu s-a suparat.

Un partid al Aliantei putin cam tafnos

Foarte repede, seful statului a trecut la un alt subiect “fierbinte” – bugetul. El a spus ca intentioneaza sa discute cu sefii partidelor parlamentare, pentru a urgenta votarea bugetului pe 2006, si si-a exprimat supararea la adresa PD: “Am vazut la oferta PSD (de a negocia pentru votarea bugetului, n.red.) un raspuns din partea unui partid al Aliantei (Partidul Democrat, n.red.) putin cam tafnos, daca-mi este permis sa spun, putin arogant: “. Basescu este de parere ca votarea bugetului si a legilor necesare integrarii in UE sunt prioritatile parlamentare in acest moment, motiv pentru care coalitia guvernamentala ar trebui sa renunte inclusiv la schimbarea presedintilor PSD ai celor doua Camere.

Citeste si:  Petrom a scumpit benzina cu 1.600 de lei in numai 48 de ore

Justitia, grupurile de interese si presa

“Grupurile de interese care controleaza trusturi mass-media au declansat o campanie furibunda de decredibilizare a actiunilor justitiei, punandu-le pe seama lui Basescu care da indicatii: cine sa fie anchetat, cum sa fie anchetat. Ce va asigur insa este ca toate aceste trusturi de presa, fiecare avand in spate interesele unor oameni extrem de importanti in viata economica, isi racesc gura degeaba cu mine”, a atacat dur presedintele.

Dupa ce a promis ca nu se va lasa impresionat de aceste atacuri, Basescu a spus ca nu este atins nici de acuzatiile lansate de Emil Constantinescu si Mugur Ciuvica la adresa sa. Seful statului a declarat ca Ciuvica a folosit o inregistrare trunchiata a unei convorbiri telefonice cu Dorin Marian, fost consilier al presedintelui Constantinescu. Despre acesta, Basescu a mai spus: “Tot o coincidenta, sigur, Dorin Marian a lucrat o bucata buna de vreme la domnul Patriciu, a fost platit de dansul”. In ceea ce-l priveste pe Emil Constantinescu, presedintele a gasit si justificarea atacurilor acestuia: “Este clar pentru mine ca este doar un joc in care domnul Emil Constantinescu vrea sa revina in arena. Si cum revii mai usor decat spunand ceva despre Basescu? A doua zi esti pe toate televiziunile si in toate ziarele”.

Citeste si:  Tichetele de vacanta, solutia de avarie

Reactii pro si contra si confirmari

Pro: deputatul Dan Liga, fost consilier prezidential, a cerut o ancheta parlamentara asupra grupurilor de interese care lanseaza atacuri la adresa presedintelui, iar Dorin Marian a recunoscut ca a inregistrat discutia cu ministrul Basescu. CNA vrea sa ia in discutie clarificarea situatiei actionariatului mai multor posturi de televiziune, intre care si Realitatea TV, post din “parohia” cuplului Vintu – Luca.

Contra: premierul Tariceanu a anuntat ca nu intentioneaza sa negocieze cu opozitia in privinta bugetului. Mugur Ciuvica a scris un comunicat in care isi mentine acuzatiile la adresa presedintelui. Emil Constantinescu a lansat o noua sarja de acuzatii la adresa sefului statului.

Confirmari: fostul presedinte Emil Constantinescu a confirmat chiar ieri ipoteza lui Basescu, demonstrand ca i-a trecut “greata” de politica si ca vrea sa redevina o figura importanta in viata publica a Romaniei.

Autor: Adrian Horincar