Bancile incep sa renunte la garantii, pentru a da cat mai multe credite. Primul produs de creditare de acest gen de pe piata autohtona va fi lansat astazi de BRD-GSG. Este de asteptat ca si celelalte banci sa urmeze acest exemplu, oferind in scurt timp produse similare sau chiar mai atractive.

“Incepand de luni, BRD lanseaza creditul Expreso Lejer, fara giranti, fara carte de munca, pe o perioada de zece ani”, a anuntat directorul Directiei Studii si Dezvoltare Produse din BRD, Rozaura Stanescu. Valoarea creditului acordat poate ajunge pana la 10.000 euro sau 40.000 lei noi, pe o durata de 120 de luni, o dobanda de nominala de 10,9% la imprumuturile in moneda nationala, iar dobanda anuala efectiva, de circa 13,7%. Acest tip de credit poate fi contractat si in euro, fiind taxat cu o dobanda nominala de 9,9%.

Pe langa faptul ca banca nu cere nici un fel de garantii pentru acordarea imprumutului, asigurarea de viata, care de obicei acopera riscurile asumate de banca, este optionala in cazul acestui produs bancar. Banca percepe insa un comision lunar de 0,15% ca sistem de acoperire a riscurilor.

Citeste si:  Modificari aduse de Codul fiscal în domeniul accizelor

Oficialul BRD a afirmat insa ca acest credit este in prezent cel mai ieftin de pe piata romaneasca.

Potrivit datelor BRD, la imprumuturi similare in lei BCR practica o dobanda nominala de 16%, Raiffeisen Bank – 18,9%, la Bank Post – 14%, iar Banca Tiriac – 14%. (C. Stegarescu)