Deputatii din Comisia de modificare a Regulamentului au finalizat, miercuri, articolele privind revocarea din functie a presedintelui Camerei si a membrilor Biroului Permanent. Discutiile au continuat si ieri, informeaza Mediafax. La capatul sedintei de miercuri, care a durat mai bine de sapte ore, Comisia a aprobat, cu majoritate de voturi, amendamentele propuse de deputatii coalitiei de guvernare, fara modificari substantiale.
Opozitia, vot consultativ
De altfel, pe tot parcursul sedintei, votul exprimat de presedintele Comisiei, Ioan Bivolaru, precum si cel al reprezentantei PRM, Olguta Vasilescu, nu au avut decat rol consultativ. Cu atat mai mult cu cat deputatii coalitiei au venit cu alte amendamente decat cele depuse initial la raportul de modificare a Regulamentului Camerei. “Regulamentar este posibil, dar colegial nu este corect. Ati fi putut depune aceste amendamente macar in termen de 24 de ore, astfel incat sa avem si noi timp macar sa ne uitam pe ele. Ati venit aici cu ele gandite deja si nici nu ne dati timp sa le intelegem macar”, le-a reprosat presedintele Ioan Bivolaru deputatilor din coalitie.
Prin Curtea Constitutionala
Pentru a se conforma cererii din februarie a Curtii Constitutionale, deputatii PNL, PD, PC si UDMR din Coalitie au prevazut doua sectiuni distincte privind modalitatile de revocare. Prima dintre acestea se refera la presedintele Camerei, iar cea de-a doua la membrii Biroului Permanent. Daca va fi adoptat in forma actuala, regulamentul Camerei va permite revocarea din functie a presedintelui la propunerea majoritatii politice a deputatilor. Se prevad insa si cazuri in care presedintele poate fi demis din functie daca se dovedeste ca el a incalcat normele constitutionale sau pe cele stipulate in regulamentul Camerei. Potrivit formei adoptate de Comisie, Regulamentul prevede ca revocarea presedintelui este posibila si la cererea grupului parlamentar care l-a propus.
Presedintele Camerei Deputatilor, caruia i s-a cerut revocarea, nu mai poate prezida Biroul Permanent sau plenul in care se discuta revocarea. Totodata, noul Regulament prevede ca deputatii sa-si numeasca un nou presedinte chiar in cursul sedintei in care a fost revocat cel anterior.Unul dintre amendamentele propuse de deputatii coalitiei sustine ca, in cazul revocarii, fostului presedinte sa-i fie cedata functia ierarhica imediat inferioara celei detinute pana la acel moment. In cazul in care deputatul PNL Mona Musca ar prelua presedintia, spre exemplu, Adrian Nastase ar putea ocupa in continuare functia de vicepresedinte al Camerei, in locul lui Dan Radu Rusanu.
Revocarea Birourilor Permanente
In ceea ce priveste revocarea membrilor Biroului Permanent, reprezentantii Comisiei au votat cele cinci amendamente in ansamblu, fara a face modificari substantiale. Ei stabilit la sfarsitul sedintei ca, in cursul zilei de joi, ar putea relua o parte din discutiile asupra unora dintre articole. Astfel, in forma adoptata de Comisie, se prevede ca revocarea din functie a oricaruia dintre membrii Biroului Permanent poate fi solicitata de grupul parlamentar care l-a propus sau de majoritatea deputatilor.La fel ca si presedintele Camerei, un membru al Biroului poate fi demis si la cererea a minim o treime din numarul total al deputatilor, daca a incalcat prevederile Constitutiei sau pe cele ale Regulamentului Camerei. Si in cazul membrilor, propunerea de revocare se va depune la Biroul Permanent, care, la randul sau constata daca deputatul se face intr-adevar vinovat de acuzatiile aduse.
Daca propunerea de revocare este aprobata de plenul Camerei Deputatilor, in aceeasi sedinta se organizeaza alegerea unui nou membru al Biroului Permanent, cu respectarea configuratiei politice a Camerei. (A.M.)