La sfarsitul lunii trecute, compania SIVECO Romania a prezentat in cadrul unei intalniri organizate la Casa NATO Bucuresti rezultatele inregistrate pe parcursul anului care tocmai s-a incheiat, precum si obiectivele pe care le are in vedere in perioada imediat urmatoare.

Discutiile purtate s-au axat in special pe perspectivele generate de evolutia companiei atat pe piata interna, cat si la nivel international. Au fost de asemenea supusi atentiei factorii de influenta interni si externi care au contribuit la amplificarea performantelor, precum si strategiile de mentinere constanta a evolutiei in viitor.

Pentru 2006, reprezentantii SIVECO Romania au declarat ca se urmareste o extindere pe mai multe planuri, respectiv o amplificare a proiectelor dezvoltate, atragerea de colaboratori si angajarea de noi specialisti. Pe termen lung, politica companiei are in vedere dezvoltarea SIVECO Romania ca integrator de aplicatii.

Compania a inregistrat o cifra de afaceri de 37.6 milioane de dolari, ceea ce se inscrie in ritmul anual de crestere al companiei (50%), in conditiile in care ritmul mediu de crestere economica a fost de doar 4%. Succesul companiei, intrinsec legat de eficienta activitatii, de flexibilitatea in raport cu dinamica pietei si cerintele clientilor, motiveaza orientarea catre o politica de dezvoltare, astfel incat, pentru anul in curs, se estimeaza o crestere a cifrei de afaceri cu 20% fata de 2005.

“Rezultatele obtinute anul trecut demonstreaza ca strategiile pe care le-am conceput si aplicat functioneaza si, lucrul cel mai important, ca solutiile SIVECO Romania sunt in continuare apreciate si cautate”, a declarat Irina Socol, Directorul General SIVECO Romania, continuand: “Intentionam sa ne concentram asupra verticalelor de piata cu potential mare de dezvoltare, astfel incat tehnologiile si produsele noastre sa ajunga la cat mai multi utilizatori si sa patrunda pe cat mai multe piete specializate.”

Rezultatele transpun o pozitie distincta si in ceea ce priveste locul pe care SIVECO Romania il ocupa in prezent la nivel national, compania detasandu-se ca lider national pe piata solutiilor informatice pentru afaceri EAS (Enterprise Application Suites), cu o cota de 18,7% din acest segment de piata. De asemenea, studiile recente au plasat SIVECO Romania in avangarda dezvoltatorilor si integratorilor de sisteme informatice, in conditiile in care competitia se poarta cu multinationale de renume.

Locuri fruntase

Ierarhizarea rezultatelor din 2005 pune in evidenta si pozitia importanta ocupata de companie in industria locala a serviciilor IT – cu o cota de 9,2%. In 2005 SIVECO Romania s-a clasat si pe primul loc in randul dezvoltatorilor de aplicatii dupa specificul si cerintele clientilor – cu o cota de piata de 28,4% si pe primul loc la categoria Consultanta si Customizari – cu o cota de piata de 22,7%, fapt ce face obiectul unor planuri motivationale pe termen lung. Atingerea acestor cifre este direct legata de indeplinirea standardelor de calitate, nivelul performantei contribuind totodata la mentinerea statutului distinct pentru viitor. Rationamentele care au stat la baza planului de actiune in cadrul SIVECO Romania, dupa cum au declarat reprezentantii companiei, au avut ca punct prioritar dorinta clientului, in conditiile asigurarii unui optim calitativ care sa motiveze alegerea acestuia. Studiile efectuate in randul clientilor releva faptul ca pentru 81 de procente activitatea desfasurata de companie corespunde asteptarilor lor, 72% din acestia declarandu-se foarte multumiti de echipa cu care colaboreaza.

Clienti numerosi si investitori puternici

Dezvoltarea este afectata direct de existenta unui portofoliu variat de clienti. In prezent, SIVECO Romania are colaborari cu 450 de clienti locali si 1800 de clienti din alte 35 de tari ale lumii. Acestia provin din domenii de activitate diverse, atat din sectorul industrial si comercial, cat si din administratia publica sau mediul academic. Cadrul de dezvoltare pentru anul in curs cuprinde printre altele si atragerea a 120 de nume noi in portofoliul de clienti, compania urmarind sa-si consolideze pozitia de integrator de aplicatii. SIVECO Romania a contribuit la informatizarea unor mari unitati industriale precum AEROSTAR Bacau, MEVA Arad, PETROM, Astra Bus Arad, General Turbo, Romanceram Roman, Uztel Ploiesti si a colaborat cu organizatii private importante ca Orange Romania, Raiffeisen Bank, Citibank, Dobrogea Biscuit, URSUS Breweries, Carpatair, Metacom Group, Anticoroziv, Congaz Constanta, etc. De asemenea, anul trecut a coincis cu extinderea proiectelor majore aflate in derulare cu Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS), Petrom si MedC si finalizarea celei de-a III-a etape a proiectului SEI si demararea celei de-a IV-a.

Pe de alta parte, evolutia este influentata si de investitiile facute pentru imbunatatirea performantei. Infiintata la inceputul anului 1992, compania SIVECO Romania SA este in prezent cea mai importanta firma producatoare de software din tara, asigurand cea mai mare parte din volumul total al exporturilor de produse software din Romania in tari din Uniunea Europeana si Statele Unite ale Americii.

Ca urmare a peformantelor de exceptie pe care le-a obtinut de-a lungul celor 14 ani de existenta, SIVECO Romania a reusit atragerea unor investitori strategici, intre actionarii sai numarandu-se in prezent, alaturi de SIVECO Netherlands B.V. si Intel Capital si Polish Enterprise Fund V. De altfel, aceasta infuzie de capital de 12 milioane de dolari a reprezentat cea mai mare investitie facuta pana in acest moment intr-o firma de IT din Romania.

Solutii pentru toate sectoarele industriale si comerciale

Preocuparile companiei s-au manifestat divergent, fiind abordate domenii variate de activitate si propuse solutii adaptate fiecarei categorii de clienti. Proiectele derulate au concentrat sisteme care sa fie in acord cu cerintele clientilor si, in aceeasi masura, sa fie eficiente in activitate.

Considerand ca instruirea de tip eLearning a devenit o conditie obligatorie pentru succesul fiecarei companii sau viitor angajat, SIVECO Romania SA a creat tehnologia AeL cu intentia de a ajuta la cresterea eficientei resursei umane, atat la nivel individual – prin dezvoltarea platformei AeL Educational dedicata mediului academic, cat si institutional – prin dezvoltarea la inceputul anului 2005 a platformei AeL Enterprise dedicata mediului de afaceri si institutiilor publice. Platforma AeL este o tehnologie ce si-a castigat renumele national si international, dobandind numeroase premii si recunoasteri de prestigiu precum: IST Prize, World Summit Award si eEurope Awards for eGovernment.

Consecventa misiunii si obiectivelor pe care si le-a asumat inca de la infiintare si anume sa devina principalul dezvoltator, furnizor si integrator de solutii EAS, eLearning, eHealth si eBusiness din Romania precum si leader regional in furnizarea de solutii si servicii IT, SIVECO Romania si-a declarat intentia de a-si extinde reteaua de parteneri in vederea atingerii acestui obiectiv ambitios. In plus, se va urmari si consolidarea relatiei de parteneriat cu partenerii traditionali ca IBM, HP, Bull, Oracle si Microsoft Romania.

Echipa performanta

Pentru atingerea performantei, alaturi de sporirea eficientei economice a muncii s-a manifestat intens si preocupari pentru cresterea calitatii umane. In prezent, SIVECO Romania are o echipa ce numara 450 de angajati in care s-au investit in mod constant resurse financiare considerabile.

Ca o recunoastere a acestor eforturi pe care SIVECO Romania le depune in vederea imbunatatirii permanente a competentelor angajatilor sai, stau distinctiile primite din partea unor organizatii sau publicatii de prestigiu precum CODECS – “Best Investor in People”, TOP Capital – “Locul 9 in clasamentul celor mai buni angajatori” si Bucharest Business Week-“Most Admired Company”.

Irina Socol a declarat in cadrul intalnirii care a avut loc la sfarsitul lunii trecute ca planurile de Cercetare-Dezvoltare vor avea prioritate pentru viitor, urmand a fi investite sume mai mari decat anul trecut in aceasta directie.

“Am convingerea ca o crestere durabila a companiei noastre nu este posibila fara stimularea procesului creativ si inovativ al angajatilor si fara investitii constante in instruirea acestora”.

Autor: Roxana Popa