Grupul Renault a anuntat joi seara ca urmeaza sa isi vanda intreaga participatie care se ridica la suma de 16,448 de milioane de actiuni, ceea ce reprezinta 1,54% din capitalul grupului de origine germana Daimler. A tinut sa adauge faptul ca intentioneaza sa isi mentina parteneriatul inceput cu producatorul de automobile Mercedes Benz.

Despre ce este vorba?

Produsul acestei cesionari ii va permite grupului Renault sa accelereze procesul de reducere al gradului de indatorare a activitatilor automobile. Ambele parti tin sa precizeze ca parteneriatul dintre Renault si Daimler ramane nemodificat.

Aceasta preluare a unei participatii la Daimler de catre Renault dateaza inca din anul 2010. La aceasta data a inceput asocierea grupului Renault aliantei Renault-Nissan. Pe langa un numar mare de proiecte comune precum noile Smart sau Mercedes Citan, acest parteneriat a mai insemnat si un schimb de participatii. Si Nissan detine 1,54% din actiunile Daimler, in timp ce acesta din urma controleaza aproximativ 3,1% din actiunile celor doi aliati.

Citeste si:  Patru fosti directori ai companiilor General Re si AIG, acuzati de frauda

Aceasta vanzare a participatiei la Daimler va face astfel incat Renault sa reuseasca sa isi consolideze pozitia financiara. In anul 2020, grupul Renault a avut pierderi record, de numai putin 8 miliarde de euro in conditiile in care veniturile grupului au scazut in ultimul an cu 21,7%, pana la suma de 43,474 miliarde de dolari si numarul de masini vandute este si el in scadere, ajungand la 21,3%, pana la 2,95 milioane unitati.

Compania Dacia a fost preluata de catre Renault incepand cu anul 1999 si a fost relansata in 2004, odata cu modelul Logan care s-a bucurat o perioada de un succes imens. Dacia a devenit un actor de notorietate pe piata auto din Europa insa, din cauza pandemiei si crizei sanitare grupul Renault a inceput sa aiba pierderi importante, pierderi pe care spera sa le poate recupera odata cu vanzarea participatiei spre Renault.

De cealalta parte, grupul german are parte de cea mai vasta reorganizare de la vanzarea Chrysler, in 2007.

Citeste si:  Faima vinurilor Recas a ajuns in Statele Unite