Grupul Ulker, cel mai mare producator turc de produse alimentare, a anuntat luni deschiderea oficiala a unei fabrici de biscuiti si snacks-uri in apropierea Capitalei, in Popesti Leordeni, valoarea investitiei de tip “grienfield” fiind de peste 23 milioane dolari, informeaza un comunicat de presa al companiei.

Cu o suprafata utila de peste 20.000 de metri patrati, fabrica va aproviziona Romania si toate celelalte tari din Europa de Est si regiunea balcanica, precum si tari din Europa de Vest.

Fabrica este dotata cu opt linii de productie proiectate, din care trei sunt deja operationale, avand o capacitate de productie de 12.000 de tone de biscuiti dulci si snacks-uri sarate anual.

Compania afiliata Grupului Ulker, Eurex Alimentare SRL, cu un capital social inregistrat de aproape 5 milioane de euro va finanta noua fabrica, pe langa folosirea capitalului propriu, printr-un imprumut de 8,9 milioane de dolari de la Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD).

De asemenea, prin parteneriatul incheiat la sfarsitul anului trecut cu fondul german de investitii Deutsche Investitions und Entwicklungsgesellschaft mbH (DEG), compania isi va mari capitalul cu 3,8 milioane de euro.

Dupa finalizarea tranzactiei, DEG va detine 40% din actiuni timp de minimum trei ani, dupa care investitorul turc are optiunea sa le cumpere. In aceasta perioada, managementul operational al fabricii din Romania revine Grupului Ulker.

“Sunt foarte mandru ca Romania a devenit a saptea tara din reteaua mondiala de productie a Grupului Ulker. Tintind pozitia de lider pe piata romaneasca, suntem in acelasi timp dornici sa exportam catre majoritatea pietelor europene produsele noastre”, a declarat Ender Bolat, General Manager al Ulker Romania.

Noua fabrica este in curs de certificare ISO 9001 si in curs de implementare a sistemului de siguranta a alimentelor HACCP, ca proces integrat certificarii IFS pe care este in curs de a o obtine, se mai arata in comunicatul de presa al companiei.

Potrivit datelor companiei turcesti, Grupul Ulker, care are o prezenta de peste 10 ani in Romania, ocupa locul al doilea pe piata romaneasca de biscuiti dulci evaluata la 28,3 milioane de euro. Estimarile companiei arata ca piata de biscuiti si snacks-uri sarate din Romania ajunge la aproximativ 21,3 milioane de euro.

Avand in vedere tendinta de crestere a pietei din Romania si iminenta aderare la Uniunea Europeana, principalul obiectiv al companiei Ulker Romania in 2006 va fi dezvoltarea rapida a unui portofoliu de produse mai larg si mai competitiv.

Fondat de Sabri Ulker in 1944, Grupul Ulker este in prezent liderul pietei turcesti de produse alimentare. Cunoscuta in special pentru dulciurile sale, compania Ulker si-a extins portofoliul si in alte categorii, precum lactate, margarina, ulei, cafea, racoritoare, inghetata..etc.

In 2005, compania a inregistrat la nivel mondial o cifra de afaceri de patru miliarde de dolari. Grupul are peste 23.000 de angajati in toata lumea si un portofoliu de peste 1.000 de produse exportate in peste 100 de tari. In afara de Turcia si de Romania, grupul mai are fabrici in Kazakhstan, Arabia Saudita, Uzbekistan, Ucraina, Iran, Algeria si Egipt.