Circa 250.000 de IMM-uri ar putea beneficia de extinderea perioadei de returnare a finantarilor pe termen scurt cu pana la 270 de zile de la semnarea contractului, ca masura de depasire a crizei economice din Romania, a declarat joi presedintele CNIPMMR, Ovidiu Nicolescu. Potrivit presedintelui Consiliului National al Întreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR) acesta este una dintre cele patru masuri anticriza propuse de UNIMPRESA Romania, ARACO,AOAR ,FEPAIUS si CNIPMMR Guvernului Romaniai si Asicatiei Romane a Bancilor (ARB).

De asemenea, cele cinci organizatii mai solicita suspendarea pentru o perioada de 6- 12 luni a platii ratelor aferente leasingurilor în curs de desfasurare.

“80% din investitiile realizate de firme au la baza leasingul, iar în prezent cele afectate de criza sunt în imposibilitatea achitarii ratelor. Prin aceasta masura se acorda timp pentru gasirea de solutii si pentru continuarea investitiilor” a explicat Nicolescu.

Acesta a adaugat ca s-a mai solicitat suspendarea pentru o perioada de 12 luni a platii ratelor la creditele pe termen mediu si lung pentru firmele care erau performante înainte de declansarea crizei, în 2008.

Citeste si:  Noua lege a firmelor dezradacineaza directorii si administratorii societatilor

De aceasta masura ar putea beneficia circa 50-60.000 de IMM-uri.O a patra solutie pentru depasirea crizei adusa în discutie de cele cinci organizatii este furnizarea de contributii pentru capitalizarea IMM-urilor, prevazand o finantare corespunzatoare sau alte forme de interventie pentru cei care realizeaza procese de întarire patrimoniala.

Aceste masuri sunt inspirate dupa modelul italian si pana în prezent trei banci prezente în Romania au acceptat sa le aplice. Acestea sunt Unicredit tiriac Bank, Banca Italo Romena si Intesa Sanpaolo Bank.

Totodata si-au manifestat interesul pentru aplicarea acestor masuri în relatiile cu IMM-urile CEC Bank si Banca Transilvania.

Presedintele UNIMPRESA Romania Stefano Albarosa a declarat ca protejarea IMM -urilor în perioada de criza este un suport real dat economiei romanesti.

“IMM-urile sunt importante pentru iesirea din criza pentru ca fiind mici sunt si flexibile si se pota adapta schimbarilor, în timp ce la marile companii procesul de reorganizare este complicat” a declarat Albarosa.

De asemenea, presedintele ARACO Laurentiu Plosceanu a declarat ca aceste masuri trebuie aplicate cat mai repede posibil deoarece fiecare saptamana în plus afecteaza puternic companiile aflate în dificultate financiara.

Citeste si:  Micile firme de amanet platesc dobanda aderarii