Femeile din Romania risca sa “beneficieze” de o pensie cu aproape 50 la suta mai mica decat cea a barbatilor. Acest lucru ar putea fi posibil in cazul in care nu se va interveni asupra modalitatii de calcul al tabelelor biometrice. Pe scurt, daca fondurile de pensii administrate privat nu vor utiliza tabele biometrice diferite pentru femei fata de cele pentru barbati, ca justificare pentru speranta de viata a femeilor la varsta pensionarii, care, in medie, este mai mare decat cea a barbatilor, pensia medie a femeilor va scadea la aproximativ 55% din pensia medie a barbatilor.
Astfel, daca o femeie are contributii de o valoare egala cu ale unui barbat, fondul total acumulat se va imparti la un numar mai mare de ani decat in cazul barbatului. Potrivit datelor actuale, femeile traiesc in medie 15 ani dupa pensionare, de la 60 la 75 de ani, iar barbatii mai putin de 5 ani, de la 65 la 70 de ani.
Costuri mai mari decat ale barbatilor
“Singura solutie prin care s-ar putea preveni aceste discrepante este implementarea sistemului de calcul al pensiilor pe baza tabelelor unisex folosindu-se media aritmetica dintre speranta medie de viata a femeilor si cea a barbatilor.
In aceste conditii, tabelele unisex ar trebui sa fie impuse prin lege, in cazul schemelor de pensii private obligatorii care fac parte din sistemul de pensii obligatorii, scheme ce au, in esenta, scopuri publice”, ne-a spus Petru Dandea, vicepresedinte Cartel Alfa. Ca o prima consecinta a neutilizarii barometrelor unisex, pensia lunara a femeilor va fi mult mai mica decat cea a barbatilor. Probabil ar trebui sa ne uitam peste gard si sa privim in ograda Poloniei, unde legislatia in domeniu este fidela celei romanesti.
Astfel, proiectiile financiare facute in Polonia arata ca pensia medie a femeilor va scadea la aproximativ 55% din pensia medie a barbatilor, tinand seama de diferenta de 5 ani existenta in varsta de pensionare. In plus, femeile vor trebui sa plateasca costuri mai mari decat barbatii pentru plata regulata a pensiei pe o perioada mai lunga de timp, costuri ce se scad din fondul de pensie acumulat, micsorandu-i acestuia valoarea.
Femeile se pensioneaza mai repede
De asemenea, studii recente, realizate in Marea Britanie si in state ale Uniunii Europene, arata ca folosirea unor valori medii de speranta de viata cu specific de gen mascheaza suprapunerea substantiala care exista la nivelul mortalitatii individuale efective a femeilor si barbatilor.
“De fapt, un numar substantial de barbati traiesc mai mult decat speranta medie de viata a femeilor, asa cum un numar substantial de femei mor inainte de a atinge aceasta varsta, iar un numar mare de barbati si de femei traiesc aproape pana la aceeasi varsta”, se arata in materialele site-ului www.studiidecaz.ro. Femeile, alegand sa se pensioneze cat mai devreme pentru a indeplini indatoririle familiale traditionale, vor avea la pensionare o valoare a fondului de pensie acumulat mai mica decat cea a barbatilor care au un stagiu de cotizatie mai mare si mai putine roluri familiale atribuite in mod traditional.
Legea nu are componente sociale
Potrivit reprezentantului Cartel Alfa, sistemul de pensii private obligatorii trebuie sa combine obiectivele sociale ale sistemului de pensii (contributia la pensiile private obligatorii se scade din contributia actuala la pensia publica) cu sistemul asigurarilor private. Obiectivele sociale pe care sistemul de pensii trebuie sa le indeplineasca, precum combaterea saraciei sau reducerea inegalitatilor existente pe piata muncii, nu inseamna plata unor pensii mai mici celor care traiesc mai mult. Din pacate, sistemul de pensii private obligatorii, asa cum se prefigureaza din Legea 411/2004 si proiectul de lege de modificare si completare, nu adreseaza in esenta obiective sociale. “Aceasta situatie va genera un nivel de saracie semnificativ pentru femei in perioada de dupa pensionare, precum si probleme sociale colaterale saraciei”, a adaugat Dandea.
Autor: Gabriel Botezatu