Ion Iliescu a acuzat PSD ca a fost incapabil sa realizeze un cadru de dialog politic si sa promoveze intelectualitatea de stanga. Fostul sef al PSD s-a aratat atat de preocupat de aceasta problema incat a plecat prin tara alaturi de Petre Roman pentru a promova noul lor proiect politic, polul social. Iliescu a aratat in cadrul unei dezbateri politice ca polul social a fost initiat in primul rand ca o platforma de dezbatere a ideilor de stanga si ca loc de intalnire al personalitatilor de stanga.

Iliescu, care in aceasta saptamana a deplans dezbinarea din PSD, nu a exclus ca proiectul sau sa se transforme in viitor intr-o miscare politica de amploare.

El s-a mai plans ca intelectualii de stanga sunt defavorizati in raport cu cei de dreapta, intrucat primesc mai multe burse in strainatate si finantari externe. Senatorul PSD le-a spus participantilor la intalnire ca l-a intrebat si pe George Soros de ce toti bursierii fundatiei pe care o conduce au fost selectati din partea de centru-dreapta a esichierului politic. „Cand acestia s-au intors in Romania au format asa-zisa societate civila. Este vorba despre madam Mungiu, Macovei, Weber si altii. Acestea domina viata societatii civile, creand o imagine chiar deformata despre ceea ce inseamna, de fapt, societate civila si intelectualitate romaneasca“, s-a lamentat fostul presedinte.

Citeste si:  Tariceanu lasat in ofsaid de PD si PSD

Nu numai intelectualii ar fi beneficiat de finantari externe, potrivit lui Iliescu, ci chiar fenomenul Piata Universitatii, in speta PNTCD, PNL, Grupul pentru Dialog Social, Romania libera, Liga Studentilor si Sindicatul „Fratia“. „Toti acestia au fost beneficiarii unei finantari directe din exterior pentru a alimenta Piata Universitatii“, a spus Iliescu. Concluzionand, fostul sef al PSD a declarat ca datorita acestor imprejurari, formatiunile de stanga nu au reusit sa faca mare lucru pe plan politic.

Pe de alta parte, Ion Iliescu a apreciat ca in prezent, stanga romaneasca se afla in impas. Acest lucru se datoreaza, in opinia sa, faptului ca aceasta zona a esichierului politic este „penalizata de trecutul totalitar al Romaniei“, existand foarte multe acuze dinspre reprezentantii partidelor de dreapta, care afirma ca cei care se afla in acest moment in zona de stanga ar fi comunisti.

Iliescu si-a exprimat surprinderea pentru faptul ca cei care aduc aceste critici nu isi pun problema ca ei, la randul lor, provin din acea societate, care timp de 45 de ani s-a aflat intr-un regim totalitar comunist.

Citeste si:  Afaceristii sun frustrati de politizarea excesiva a administratiei publice

Daniel Barbu, analist politic si profesor universitar, neaga cu vehementa posibilitatea ca intelectualii de dreapta sa fie favorizati de catre institutiile academice straine. „Orice tanar merituos poate sa primeasca burse in strainatate. Domnul Iliescu este dezinformat“, ne-a declarat acesta. Pe de alta parte, Daniel Barbu a comentat si lipsa clasica de succes a PSD printre intelectuali: „PSD nu face nimic ca sa atraga oameni valorosi in partid. Cum sa te duci alaturi de Mihailescu, de Iacubov, de Hrebenciuc? Prin liderii sai, PSD descurajeaza adeziunea unor oameni cu o anumita statura intelectuala“.

Radu Filipescu, presedintele GDS, una din institutiile acuzate de Iliescu ca a intretinut financiar fenomenul Piata Universitatii, considera afirmatiile fostului presedinte aberante. „GDS, ca orice ONG, a primit finantari, dar niciodata ele nu au fost indreptate pentru asemenea scopuri. Oamenii veneau in Piata din convingere. Lipsa sprijinului intelectualilor pentru domnul Iliescu e tocmai pentru ca acesta nu a reusit sa atraga oameni din convingere, chiar daca avea destule fonduri“, ne-a declarat disidentul anticomunist.

Citeste si:  Strategie fiscala cu taxe pe scaune

Autor: Eliza Olteanu