Mediul este unul dintre domeniile in care Romania a facut progrese deosebite, dar mai sunt cateva aspecte, precum transparenta decizionala privind problemele de mediu, administrarea fondurilor europene si a reziduurilor, la care trebuie sa se mai lucreze, a declarat marti Comisarul European pentru Mediu, Stavros Dimas.

Acesta a mai precizat ca dupa aderare Romania va trebui sa-si respecte obligatiile fata de UE in mod curent si ca este necesara o strategie de investitii cuprinzatoare si realista.

Comisarul European pentru Mediu, Stavros Dimas a laudat marti in cadrul unei conferinte de presa progresele pe care Romania le-a realizat in ceea ce priveste aplicarea legislatiei de mediu a Uniunii Europene, insa nu a uitat sa mentioneze nici faptul ca Romania mai are o parte de drum de strabatut si ca mai exista unele provocari mari.

“Romania a facut progrese reale in ultimul an, in special in ceea ce priveste punerea in aplicare a pregatirilor administrative necesare.

In ceea ce priveste Prevenirea si Controlul Poluarii Industriale care au fost subliniate ca unele din cele mai problematice 14 domenii in raportul Comisiei de anul trecut, au fost intreprinse eforturi majore pentru a implica operatorii industriali si pentru a le atrage atentia asupra noilor lor obligatii.

Citeste si:  Nu vor exista falimente la nivel inalt, in domeniul IT

Apreciez foarte mult acest lucru, dar evident acest ritm trebuie mentinut”, a declarat Stavros Dimas.

Comisarul european a atras atentia ca in alte domenii, este necesar urgent un progres mai mare in vederea pregatirii pentru aderare. In primul rand, Dimas a precizat ca trebuie sa se lucreze in continuare pentru stabilirea regulilor prin care sa se asigure o luare a deciziilor deschisa si transparenta privind problemele de mediu.

Un alt domeniu in care trebuie facute in continuare progrese este cel al administrarii reziduurilor.

“Ma refer in special la planificarea strategica globala, la clarificarea responsabilitatilor unor autoritati diferite, la finalizarea administrarii planurilor regionale de administrare a reziduurilor si la consolidarea adecvata a legislatiei.

Punerea in aplicare a unei infrastructuri nationale care functioneaza bine pentru administrarea reziduurilor, sau pentru apa potabila curata sau pentru tratarea apei reziduale necesita investitii substantiale care vor trebui extinse pentru o perioada”, a precizat Dimas.

Comisarul european a atentionat ca dupa aderare Romania va trebui sa-si respecte obligatiile fata de UE in mod curent si ca Uniunea va trebui sa aiba certitudinea ca Romania va finaliza la timp investitiile necesare pentru a respecta termenele limita extinse, acolo unde Romania a negociat pentru mai mult timp pentru a pune in aplicare o parte din legislatia de mediu cea mai costisitoare.

Citeste si:  Petrom da 234 milioane euro pe benzinarii OMV

Stavros Dimas a cerut autoritatilor romane, sa acorde urgent, cat mai multa importanta evaluarii investitiei care va fi necesara in toate domeniile mediului, pentru a respecta pe deplin termenele limita stabilite.

Acesta a spus ca pentru a beneficia de fondurile europene Romania trebuie sa aiba studii de impact bine documentate, surse de cofinantare, o cooperare strategica cu diverse institutii internationale, dar si un proces de consultari cu publicul (cercetatori, profesori, opinia publica, ONG-urile etc).

“Mi se pare ca este necesara o strategie de investitie care este cuprinzatoare si realista. Trebuie sa vizeze alocarea resurselor nationale, implicarea sectorului particular si cooperarea cu institutiile financiare internationale.

Fondurile Structurale si de Coeziune ale UE vor fi, evident, o sursa majora de finantare pentru aceste investitii. Asadar, este necesara o perspectiva strategica pentru a identifica unde trebuie utilizate fondurile UE si unde ar fi adecvate alte surse de finantare”, a evidentiat comisarul european pentru mediu.

Acesta a mai mentionat ca nu numai Romania are de beneficiat in urma aderarii la Uniunea Europeana ci si Uniunea insasi. Din perspectiva mediului, caracteristicile naturale ale Romaniei vor imbogati foarte mult capitalul de mediu al UE.

Citeste si:  Profit record pentru Romtelecom

“Cand Romania va deveni membra, numarul ursilor din UE aproape se va dubla, si numarul altor carnivore mari precum lupul si linxul va creste substantial.

De asemenea, diversitatea biologica a UE se va extinde cu anexarea a doua noi regiuni biogeografice, Marea Neagra si regiunile de stepa, la cele sapte regiuni pe care le avem deja”, a exemplificat Dimas.

Nu in ultimul rand Stavros Dimas a evidentiat ca aceasta perioada de pre-aderare este o buna ocazie pentru Romania, de a valorifica experienta altor tari, precum Spania, Portugalia, Irlanda si mai ales a celor 10 noi state membre, pentru ca de la caz la caz au existat pierderi de timp si bani.