Tara noastra se afla printre campioanele Europei in materie de poluare cu reziduuri menajere si industriale, detinand 100.000 hectare de pamant contaminat. Conform statisticilor, Ploiestiul este, de departe, cel mai poluat oras romanesc.
Tara noastra se poate «lauda» cu un nou record: aproape 100.000 hectare de teren sunt contaminate cu deseuri. Suprafetele respective se gasesc pe tot teritoriul tarii, iar «campionul» poluarii si al mormanelor de deseuri este municipiul Ploiesti. Reprezentantii Ministerului Mediului spun ca suprafata contaminata ar putea fi mult mai mare, pentru ca evaluarile facute nu sunt exacte. In timp ce UE a cerut masuri radicale pentru rezolvarea situatiei, specialistii nostri inca lucreaza la programe-pilot.
Cu toate ca Uniunea Euopeana este “ingrijorata” in privinta degradarii solului, autoritatile romane nu par sa dea o importanta deosebita poluarii. Directorul din cadrul Ministerului Mediului si Gospodaririi Apelor (MMGA), Nicolae Heredea, recunoste ca nu este exclus ca suprafata contaminata sa fie mult mai mare. “Am facut in urma cu doua-trei luni o incercare de inventariere a siturilor contaminate, pe baza informatiilor locale. Din evidenta facuta, a rezultat ca avem o distributie in toate regiunile din tara. Datele care exista nu sunt insa complete. In foarte multe zone nu se cunoaste situatia exacta a siturilor contaminate”, a precizat Nicolae Heredea.
Deseurile menajere, «campioanele» contaminarii
Potrivit datelor existente in evidentele agentiilor regionale si judetene pentru protectia mediului, la nivel national exista 1.052 de situri contaminate, totalizand o suprafata de 98.381 hectare. Siderurgia, metalurgia feroasa si neferoasa au generat 8 situri contaminate, pe o suprafata totala de 89.961 hectare.
Pe de alta parte, deseurile menajere au lasat in urma cele mai multe situri contaminate, 475, pe o suprafata de 685 de hectare. Si industria extractiva a generat 170 situri contaminate pe o suprafata totala de 2.725,5 hectare, iar industria petroliera detine 232 situri contaminate cu o suprafata totala de 2.665 de hectare. Sectorul energetic a lasat in urma 10 situri contaminate cu o suprafata totala de 1.700 hectare. De asemenea, depozitele de deseuri industriale, respectiv industria chimica, constructii de masini, materiale de constructie au provocat contaminarea a 110 situri cu o suprafata totala de 954,92 hectare. Fermele agricole au contribuit si ele la contaminarea cu deseuri si au dus la aparitia a 47 situri, pe o suprafata totala de 30,90 hectare.
Nu avem date, dar avem strategie
Specialistul din cadrul Ministerului Mediului ne-a declarat ca exista programe pilot in desfasurare. Decontaminarea mai asteapta, din cauza lipsei banilor. “Investigatiile si tratamentul solului costa foarte mult, exagerat de mult”, ne-a mai spus Heredea. Desi din evidentele Ministerului Mediului rezulta ca exista o distributie aproape egala in toate regiunile din tara, Nicolae Heredea spune ca Ploiestiul este cel mai afectat de poluarea solului. “O mare parte din suprafata pe care este asezat orasul Ploiesti este contaminata. Oamenii de afaceri incep sa ocoleasca aceasta zona”, a spus reprezentanul Ministerului Mediului.
UE, îngrijorata din cauza degradarii solului
Potrivit informatiilor furnizate de Ministerul Integrarii Europene (MIE), UE a pregatit o directiva potrivit careia terenurile care vor fi vândute în urmatorii ani si pe care se desfasoara activitati poluatoare sau potential poluatoare vor trebui însotite de un raport referitor la starea solului, indiferent daca este vorba despre terenuri intra sau extravilane. România îsi pregateste, in acest moment, pozitia fata de proiectul de directiva.
In Uniunea Europeana, la nivelul celor 25 de state membre, exista aproximativ 3,5 milioane de situri potential contaminate, iar 0,5 milioane sunt contaminate. Conform unui studiu de impact, costurile rezultate din lipsa luarii de masuri în acest domeniu s-ar ridica la 38 miliarde de euro pe an.
Autor: Luminita Gheorghe