Pe site-ul Administratiei prezidentiale au fost postate, ieri, patru propuneri-proiect referitoare la activitatea de informatii, contrainformatii si securitate. Este vorba de proiecte legislative care reglementeaza activitatea SRI si SIE, precum si statutul profesional al ofiterilor de informatii. De remarcat ca in forma finala a proiectelor se arata ca SRI si SIE pot infiinta si administra firme, iar, in premiera, ofiterii de informatii pot desfasura acte premergatoare urmaririi penale.
Daca proiectele vor fi aprobate, in faza premergatoare urmaririi penale ofiterii de informatii vor putea strange probe. Concret, la articolul 61 se arata: “Autoritatile informative sunt autorizate sa sprijine aplicarea legii prin investigarea, culegerea de date si informatii, prelevarea de probe referitoare la activitatile clandestine de informatii desfasurate de entitati straine, referitoare la activitatile teroriste si ale retelelor internationale de criminalitate organizata”.
Conditiile in care se pot executa astfel de misiuni sunt mentionate clar in Sectiunea a 3-a a proiectului de lege. “ART.62 (1) In conformitate cu dispozitiile Codului de procedura penala, art. 224, ofiteri de informatii anume desemnati pot efectua acte premergatoare cu privire la fapte infractionale ce au legatura cu amenintarile la adresa securitatii nationale prevazute de lege.
(2) In situatii iminente, cand nu exista posibilitatea instiintarii organului judiciar competent, ofiterii de informatii pot constata infractiuni flagrante referitoare la acte de pregatire, tentative sau acte de savarsire a atentatelor si actelor de terorism. (3) In cazurile de constatare a infractiunilor flagrante se procedeaza conform dispozitiilor Codului de procedura penala.
ART. 63 La solicitarea scrisa a procurorului si sub supravegherea acestuia ofiterii de informatii desemnati potrivit prevederilor art.62 pot acorda sprijin si asistenta de specialitate organelor de urmarire penala”, precizeaza proiectul. Surse din mediul de informatii ne-au declarat ca dreptul ofiterilor SIE si SRI de a participa la faza premergatoare urmaririi penale va accelera rezolvarea dosarelor de terorism, crima organizata etc.
Concret, pana acum ofiterii de informatii nu puteau strange probe chiar daca puteau intra in posesia lor, pentru ca era ilegal.
Astfel, puteau numai sa informeze procurorii despre existenta probei, acestia fiind obligati sa o caute. Practic, refaceau pas cu pas ancheta ofiterilor de informatii…

Se pot infiinta persoane juridice, inclusiv acoperite

Cum spuneam mai sus, conform proiectelor, SRI si SIE vor putea infiinta si administra firme. Astfel la articolul 18 se arata ca SRI poate “sa infiinteze, cu aprobarea autoritatii constitutionale competente, unitati, subunitati, formatiuni, persoane juridice si alte structuri organizatorice interne, inclusiv acoperite, precum si sa desfasoare activitatile pentru care au fost constituite”. Conform articolelor 51 si 52 aceste firme pot finanta activitatile de baza ale serviciilor de informatii: “Fondurile banesti necesare pentru desfasurarea activitatii Serviciului se asigura de la bugetul de stat, din credite externe si interne, precum si din alte surse legal constituite.
Serviciul poate avea in subordine sau in coordonare institutii sanitare, regii autonome, societati comerciale, precum si asociatii cu caracter profesional, social, cultural, sportiv sau recreativ”, se mai arata in proiectul de lege.

Autor: Valentin Bolocan