Prezentarea dovezii de plata a asigurarii obligatorii pentru locuinte se va lega de incasarea unuia dintre impozite, a declarat luni Paul Mitroi, directorul Directiei Generale de Reglementare din cadrul Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor. “Avem exemplul Turciei, unde asigurarea locuintei este obligatorie si unde, din nefericire, acest grad este doar de 17 la suta. Si atunci, prin discutii cu administratiile locale, cu administratiile publice, cu factori din alte ministere, s-a ajuns la concluzia, sustinuta si de consultantul care gestioneaza programul din partea Bancii Mondiale, de a se lega incasarea unui impozit, care se datoreaza statului, de prezentarea dovezii de plata a asigurarii”, a spus Mitroi. Cu toate acestea procesul de colectare va fi administrat de catre firmele de asigurari si nu administratiile fiscale locale. Masura va avea astfel doar o valoare de conditionare, in sensul impulsionarii procesului de colectare a fondurilor. Cel mai probabil, asigurarea va fi platita concomitent cu impozitul pe locuinta.

Bani de la Banca Mondiala pentru asiguratori

“La ora actuala cifrele arata ca opt milioane si ceva de locuinte sunt in proprietate privata. Teoretic toti acesti proprietari de locuinte ar trebui sa plateasca aceasta prima de 20 de euro. Avand in vedere experienta precedenta din Turcia, s-a cautat o modalitate prin care numarul celor care si platesc efectiv, sa se apropie de acest opt milioane si ceva”, a mai spus Mitroi. Statul roman a dezvoltat in colaborare cu Banca Mondiala un proiect mai amplu care vizeaza diminuarea riscurilor care survin in cazul unor catastrofe naturale. Astfel, o parte din riscuri vor fi transferate, prin intermediul unor societati de reasigurare romanesti catre companii straine. Sursele financiare necesare repararii eventualelor pagube vor fi astfel multiplicate. Potrivit proiectului statul roman va contracta un imprumut a carui valoare o va redistribui catre societatile de reasigurare. Companiile romanesti vor folosi acesti bani (300-400 milioane de dolari) pentru a negocia contractele de reasigurare. “Mecanismul este identic cu cel potrivit caruia un cetatean plateste 20 de euro si primeste o valoare de despagubire de pana la maximum 20.000 de euro”, subliniaza Mitroi.

Citeste si:  EDF Services da in judecata statul la Washington

Solutii pentru constructiile cu “bulina rosie”

In privinta cladirilor a caror risc de prabusire este mare, oficialul CSA considera ca se vor gasi pana la urma modalitati de asigurare, prin celelalte programe incluse in proiectul cu Banca Mondiala. In conditiile in care statul nu poate obliga o companie specializata sa asigure cladiri cu grad sporit de risc pot fi luate in considerare doua solutii. Prima dintre ele, consolidarea cladirilor, este inclusa in programul initiat de Banca Mondiala. Ceea de-a doua varianta ar fi “mutarea” proprietarilor si despagubirea lor din fondurile administratiilor locale. “Cei care au construit cu autorizatie in zone care la ora actuala sunt expuse la inundatii sau la alunecari de teren nu sunt de vina. Trebuie facute alte investitii colaterale pentru a diminua riscul”, a spus Mitroi.
Constructiile ridicate ilegal in zonele expuse la inundatii vor fi daramate fara ca proprietarii sa fie despagubiti, a precizat recent premierul Tariceanu.

Legea in vigoare pana in noiembrie

Citeste si:  Registrul general de evidenta a salariatilor in format electronic - noutati legislative

Pana la sfarsitul lunii noiembrie am putea avea o lege a asigurarilor obligatorii pentru locuinte, a declarat, pentru Rompres, directorul general al Directiei Generale de reglementare din cadrul Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor, Paul Mitroi.
“Asa cum a spus ministrul Blaga saptamana trecuta, legea va trebui formulata astfel incat sa fie agreata de toti cei care participa la acest program, iar textul sa fie gata la mijlocul lui iulie, pentru a fi prezentat Guvernului dupa ce toate ministerele si toti factorii care contribuie la elaborarea lui se pun de acord.
Urmeaza apoi ca Guvernul sa-l adopte intr-o forma si pe urma sa fie inaintat catre Parlament, pentru ca pana la sfarsitul lunii noiembrie, legea sa fie si promulgata”, a aratat oficialul CSA.

Autor: Serban Buscu