Scutirea de impozit pe venit aplicata programatorilor va fi pastrata, probabil, impozitul pe imobilizari corporale ar putea fi aplicat doar in anumite cazuri, iar in legatura cu “taxa pe viciu” nu s-a luat nici o hotarare, a anuntat ieri ministrul Finantelor, Sebastian Vladescu.

El a amendat astfel proiectul de modificare a Codului Fiscal pe care il propusese saptamana trecuta. “Ministerul de Finante continua in aceeasi nota cu care ne-a obisnuit: o lipsa cronica de viziune si insistarea pe masuri antieconomice, care vor duce la scaderea investitiilor directe si, eventual, chiar la relocarea unor fabrici construite pe teritoriul Romaniei”, a observat analistul Gabriel Biris. “Se vede ca nu stiu ce vor. Se continua tema de la inceputul anului. Anuntam ceva, vedem reactia pietei si apoi retragem propunerea, dupa principiul un pas inainte, doi inapoi”, afirma si analistul Florin Catu. Pe de alta parte, Ministerul Finantelor incearca sa fie transparent si nu pune contribuabilii in fata faptului implinit, admite Catu. El crede insa ca este ciudat ca Finantele, cand observa o problema, incearca sa o rezolve prin constrangerea mediului de afaceri. Vladescu spune ca a renuntat la eliminarea facilitatilor acordate programatorilor in urma repetatelor solicitari primite. “Nu cred ca un informatician ar trebui sa aiba un avantaj fata de un contabil. Probabil, criza de contabili este mai mare. “, a explicat Vladescu. Si in ceea ce priveste mult-contestatul impozit nou de 0,5% pe imobilizarile corporale, ministrul Finantelor a dat inapoi. Acesta va fi aplicat doar in anumite cazuri, fiind gandit pentru taxarea firmelor care nu raporteaza profit pe perioade indelungate si pentru valorificarea activelor, mai ales ale fostelor societati de stat, a declarat Vladescu. Ideea acestui impozit a aparut ca reactie la plangerile mediului de afaceri fata politica anticoncurentiala a firmelor care nu raporteaza profit.

Citeste si:  Buget dupa ureche

“Taxarea este gandita pentru societatile care nu raporteaza profit si au active mari, urmarind doua scopuri: sa impozitam activitatile economice care exista, dar scapa de obligatii si sa fortam fostele intreprinderi de stat sa utilizeze activele preluate, eventual sa le valorifice prin vanzare”, a adaugat Vladescu. El si-a aratat disponibilitatea de a analiza orice solutie alternativa venita din partea mediului de afaceri. “Nou inventatul impozit pe imobilizarile colporale (nu a fost inventat de Vladescu, el era pe tapet inca din martie) arata o neintelegere crasa a mediului de afaceri. Pe de o parte, este un impozit pe investitii inacceptabil pentru o tara care vrea sa reduca decalajele fata de UE. Pe de alta parte, daca prin el se intentioneaza taxarea firmelor care nu platesc impozit pe profit, ministerul nu face altceva decat sa-si recunoasca esecul. Este ca si cum Ministerul Finantelor si-ar recunoaste incompetenta in aplicarea corecta si coerenta a Codului Fiscal. Nici una, nici cealalta dintre abordari nu este acceptabila, in special din partea unui ministru liberal”, afirma Biris. In opinia sa, Finantele refuza cu obstinatie sa puna ordine in sistemul fiscal si sa elimine abuzurile si exceptiile care creeaza o “adevarata hemoragie bugetara”, demonstrand ca interesele personale ale legislatorilor primeaza in continuare in fata interesului national.

Pretul unui pachet de tigari ar trebui sa urce la 2 euro incepand de anul viitor, daca ar putea fi controlata contrabanda si cunoscuta elasticitatea cererii pe aceasta piata, a afirmat Vladescu. Totusi, Vladescu a anuntat ca nu s-a luat inca o decizie privind forma in care va fi inclusa taxa pe viciu in noul Cod Fiscal. “Tot ce va pot spune este ca, de la 1 ianuarie 2006, produsele din tutun si alcool vor costa mai mult. In cazul in care va exista o taxa pe viciu, aceasta va reprezenta fie o decalarare a graficului in privinta cresterii accizelor, fie o alta taxa, dar care nu va fi denumita taxa pe viciu”, a explicat Vladescu. Ministerul Finantelor estimeaza ca numai modificarea anuntata deja a Codului Fiscal pentru taxarea tigarilor va aduce un supliment la buget de 0,1% din PIB, in 2006. Totusi, dupa majorarea accizelor din aprilie, incasarile la buget nu au fost la nivelul asteptarilor. Daca pe primul semestru, cand au functionat vechile accize, incasarile la buget au fost mai mari cu 14,9% fata de cele din aceeasi perioada a anului 2004, dupa majorarea anticipata, atat ca valoare, cat si ca data, de la 1 aprilie, pe primele 8 luni, veniturile obtinute din accize s-au majorat doar cu 14,5% fata de perioada similara a anului trecut.

Citeste si:  Demisie cu cantec - Premierul promite dezvaluiri

Vladescu a recunoscut ca ideea introducerii taxei pe viciu apartine presedintelui Traian Basescu, nefiind propunerea Ministerului Finantelor.

In esenta, spune Florin Catu, “guvernantii au inca o gandire prin care incearca sa controleze totul. Ei nu sunt liberali in gandire, incearca prin constrangeri sa ii aduca pe contribuabili pe calea cea dreapta si nu ii motiveaza”. Si banca centrala, prin ultimele masuri adoptate, demonstreaza aceeasi gandire, observa acesta. Ceea ce nu remarca oficialii este ca, atunci cand birurile sunt prea mari, contribuabilii vor gasi intotdeauna portite. “Iar cei care voteaza legile trimise de Finante in Parlament au si ei afaceri si vor face in asa fel. incat sa creeze brese prin care sa scape de fiscalitate”, avertizeaza Catu.

Probabilitati

– Probabil vor fi mentinute facilitatile acordate programatorilor

– Probabil, impozitul de 0,5% pe imobilizarile corporale va fi aplicat firmelor care nu declara profit

– Probabil, vom plati o taxa pe viciu

– Probabil, vor fi majorate accizele la tutun si alcool mai repede

Citeste si:  177 de miliarde RON, pentru parcari

In 2006, deficit bugetar de 0,5% si adio FMI

Bugetul pentru anul 2006 este proiectat cu un deficit de 0,5% din PIB, care sa permita mentinerea stabilitatii economice in conditiile in care se prognozeaza inca un deficit ridicat al contului curent, a declarat ieri ministrul Finantelor, Sebastian Vladescu. Bugetul a fost construit astfel incat sa se asigure o absorbtie cat mai ridicata a fondurilor europene in 2006, sustine Vladescu. “Incercam sa asiguram si o functionare normala, in limitele unui buget sarac, cu venituri sub 30% din PIB, a tuturor institutiilor publice”, a mai spus ministrul Finantelor. Totodata, Vladescu a anuntat ca Guvernul va mai sta sub lupa Fondului Monetar International (FMI) pana la mijlocul anului viitor, cand acordul stand-by cu FMI va lua sfarsit.

Autor: Florin Rusu