Senatorii au abrogat ieri insulta si calomnia prin adoptarea proiectului de modificare si completare a Codului Penal. Desi reprezentantii Opozitiei se pronuntasera initial pentru separarea calomniei de presa de calomnia savarsita de alte persoane, ulterior toti senatorii s-au pronuntat pentru abrogarea acestei infractiuni.
Codul Penal incrimineaza in continuare comunicarea sau raspandirea prin orice mijloace de stiri, date sau informatii false ori de documente falsificate daca acestea pericliteaza siguranta statului, pedeapsa prevazuta fiind inchisoarea de la un an la cinci ani. O alta prevedere a proiectului de lege stabileste ca propaganda sau instigarea la ura pe temei de rasa, nationalitate, etnie, limba sau religie va fi pedepsita cu inchisoare de la sase luni la cinci ani.

Conform noului Cod, vor intra sub incidenta legii penale si cei care vor practica discriminarea sau vor instiga la discriminare pe temei de gen, orientare sexuala, opinie, apartenenta politica, convingeri, avere, origine sociala, varsta, dizabilitate, boala. De asemenea, senatorii au mai hotarat ca negarea sau contestarea in public a Holocaustului, genocidului sau a crimelor contra umanitatii ori a efectelor acestora sa fie pedepsite cu inchisoare de la sase luni la cinci ani si interzicerea unor drepturi. O premiera in legislatia romaneasca o constituie introducerea raspunderii penale a persoanei juridice. Aceasta masura a fost introdusa ca urmare a faptului ca Romania si-a asumat aceasta obligatie la recomandarea Comisiei Europene.

Citeste si:  Salmonella: odata cu apropierea Pastelui, vanzarile Kinder se prabusesc

Raspunderea penala a persoanei juridice nu exclude insa raspunderea penala a persoanei fizice care a contribuit, in orice mod, la savarsirea aceleiasi infractiuni. La propunerea Ministerului Justitiei, senatorii au acceptat ca persoanelor juridice sa le fie aplicate si pedepse complementare, printre care si suspendarea uneia dintre activitati pe o perioada de maximum un an. Senatorii au mai decis si dezincriminarea infractiunilor de insulta, adulter, vagabondaj si cea de defaimare a tarii.

Autor: Eliza Olteanu